IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вуйчич от ЕЦБ: В идеалния случай лихвите трябва да бъдат понижавани с по 25 базисни пункта

Според него разхлабването на паричната политика трябва да се случва постепенно и без прекъсване

19:12 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гуверньор на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич заяви, че според него разходите по заемите трябва да бъдат понижавани с по 25 базисни пункта на среща, когато Европейската централна банка започне да разхлабва паричната си политика.

„В идеалния случай лихвите трябва да бъдат понижавани с по 25 базисни пункта“, каза Вуйчич в четвъртък, цитиран от Bloomberg. Трябва да действаме „постепенно и в една посока, без прекъсване, след като се уверим, че инфлацията се движи към целта“, добави той.

Вуйчич не отхвърли възможността и за по-сериозни ходове от 50 базисни пункта - „ако данните покажат, че е необходимо“, заяви той на видеоконференция на MNI, и добави, че подобно действие би било подходящо само ако икономиката се представи много зле и се размине с „мекото приземяване“, което се очаква в момента.

ЕЦБ направи пауза на последните си две срещи, а повечето централни банкери се опитват да намалят пазарните залози за сериозно понижение на лихвите. Имаше лек напредък в това отношение в сряда, след като членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел каза, че разговори за разхлабване на паричната политика в момента биха били прибързани.

Коментарите на Вуйчич обаче накараха паричните пазари да заложат на по-сериозна промяна на курса на паричната политика, като за пореден път те прогнозираха шест понижения, от по 25 базисни пункта всяко, до края на годината, очаквайки първото такова през април.

Вуйчич отново заяви, че пазарите са настроени твърде оптимистично, а централни банкери допълниха, че е малко вероятно разхлабването да започне преди средата на годината.

Вместо да бързат да понижават лихвите, повечето централни банкери казаха, че предпочитат да изчакат данните за заплатите, които биха могли да подкрепят тезата им, че инфлацията ще се върне към целта от 2% през следващата година.

След рязко забавяне ръстът на потребителските цени в икономиката на еврозоната се ускори през декември, достигайки до 2,9% на годишна база, в сравнение с 2,4% през предходния месец. Въпреки че това ускорение се счита за временно, вицегуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви тази седмица, че ЕЦБ очаква тенденцията на дезинфлация да бъде по-слабо изразена през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още