IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шнабел от ЕЦБ: Рано е да се говори за понижаване на лихвите

Икономиката на еврозоната е изправена пред неблагоприятни перспективи, въпреки че най-трудното вече е останало зад гърба ѝ, изтъква членът на УС на регулатора

19:30 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обсъждането на въпроса за намаляване на разходите по заемите в рамките на Европейската централна банка (ЕЦБ) би било прибързано на този етап, заяви Изабел Шнабел, член на Управителния съвет на регулатора, цитирана от Bloomberg.

„Твърде рано е да обсъждаме намаляване на лихвените проценти“, написа тя в сесия с въпроси и отговори в социалната платформа X. „Ние ще запазим основните лихвени проценти на ограничителни нива, докато не бъдем уверени, че инфлацията устойчиво се връща към нашата цел от 2%. Това изисква допълнителни данни, потвърждаващи процеса на дезинфлация“, изтъква Шнабел.

ЕЦБ задържа непроменени лихвените проценти на последните си две заседания, докато оценява въздействието на кампанията си за затягане на паричната политика върху икономиката. Инвеститорите залагат, че първото намаление на лихвите ще стане факт през пролетта - перспектива, която няколко представители на ведомството отхвърлиха като преждевременна.

Отговаряйки на въпрос относно различните перспективи между централните банкери и инвеститорите, Шнабел каза, че не вижда липса на доверие от страна на ЕЦБ.

„Може да има различни гледни точки относно бъдещото икономическо развитие и перспективите за инфлацията“, посочва тя.

Шнабел също подчерта, че „финансовите условия са се разхлабили повече от предвиденото“, обяснявайки, че това облекчаване е свързано с очакваните намаления на лихвите.

Междувременно тя каза, че икономиката на еврозоната е изправена пред неблагоприятни перспективи, въпреки че най-трудното вече е останало зад гърба.

„Има доказателства, че индикаторите за настроенията достигат дъното си, но краткосрочните икономически перспективи остават слаби в съответствие с нашите прогнози“, разяснява Шнабел.

Това съвпада с коментарите на вицепрезидента на ЕЦБ Луис де Гиндос, който каза, че икономиката на еврозоната вероятно е продължила да се свива в края на миналата година, създавайки плитка рецесия.

Инфлацията се забави драстично, достигайки 2,4% преди възстановяването през декември, което отразява оттеглянето на държавната помощ за справяне с по-високите разходи за енергия. Очаква се отстъплението да продължи тази година, макар и с по-бавни темпове, отколкото през 2023 г.

„Инфлацията се забави, но основният ценови натиск остава висок“, изтъква Шнабел. „Лихвите трябва да бъдат достатъчно рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира, че инфлацията се връща устойчиво до ниво от 2%. Забавящата се икономика е част от трансмисията на паричната политика“, добавя тя.

Според нея прогнозите на ЕЦБ предвиждат инфлацията да достигне 2% през 2025 г. „Така че сме на прав път“, изтъква тя.

„Геополитическото напрежение е един от възходящите рискове за инфлацията, тъй като може да повиши цените на енергията или транспортните разходи. Ето защо трябва да останем бдителни”, посочва още Шнабел.

По думите ѝ спадът при безработицата до историческо дъно потвърждава продължителната устойчивост на пазарите на труда, което като цяло е в съответствие с прогнозите на централните банкери от декември 2023 г. „Тъй като инфлацията се охлажда, ние продължаваме да очакваме постепенно намаляване на растежа на заплатите през 2024 г.", изтъква Шнабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още