IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: Пазарите очакват ЕЦБ да понижи лихвите през първата половина на 2024 г.

Няма причина за корекция на лихвите в близко бъдеще, изтъква Мадис Мюлер, управител на централната банка на Естония

10:40 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарите вече залагат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да намалява лихвените проценти през първата половина на следващата година, споделя членът на Управителния съвет на регулатора Мадис Мюлер, който е и управител на централната банка на Естония.

„Няма причина да се обмисля допълнително увеличение на лихвените проценти или намаляване на лихвените проценти в близко бъдеще“, изтъква Мюлер, цитиран от Bloomberg. „Сега е необходимо преди вземане на ново решение търпеливо да се изчакат по-ясни признаци, че нивото на инфлация в еврозоната наистина ще падне трайно до 2% в рамките на разумен период от време“, добавя той.

По думите му е трудно да се повярва, че ЕЦБ може да постигне такова чувство на увереност толкова бързо, колкото инвеститорите на финансовите пазари в момента очакват.

В четвъртък ЕЦБ запази непроменена основната си лихва на второ поредно заседание, като управителят на регулатора Кристин Лагард каза, че служителите не трябва да се отпускат след скорошното охлаждане на инфлацията в посока 2%, като сигнализира, че залозите на инвеститорите относно предстоящите лихвени понижения са прибързани.

Мюлер затвърди тази гледна точка, като каза, че е „малко рано да празнуваме победа над инфлацията“ и че очакванията на инвеститорите за намаляване на лихвите през първото полугодие са „малко оптимистични“ и „малко прибързани“.

През октомври ЕЦБ преустанови затягането на паричната политика за първи път от средата на 2022 г., като мнозина икономисти смятат, че ведомството е достигнало пика при лихвите.

Забавящият се растеж на потребителските цени и слабата икономика на еврозоната накараха пазарите да заложат на съкращения на лихвите през първата половина на 2024 г., въпреки че Мюлер не подкрепи това мнение в коментар от края на ноември.

„Със сигурност лихвените проценти ще забавят потреблението“, посочи Мюлер, допълвайки: „Определено сме достигнали ниво, при което лихвените проценти са ограничителни за икономическата активност и дълговата дейност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още