IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ остава с вдигнат гард, докато инфлацията не се охлади достатъчно

Служителите на регулатора все още не са обсъждали облекчаване на паричната политика, изтъква управителят на ЕЦБ

18:30 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да се отпускат на фона на скорошното охлаждане на инфлацията, предупреждава управителят на регулатора Кристин Лагард, сигнализирайки, че залозите на инвеститорите за предстоящите низходящи корекции на лихвите може би са прибързани.

„Със сигурност не трябва да сваляме гард“, изтъква Лагард пред журналисти след края на последното заседание на ЕЦБ за годината. Регулаторът остави непроменена основната си лихва за втори пореден път по-рано в четвъртък. „Изобщо не сме обсъждали намаляване на лихвите“, подчерта още ръководителят на ведомството.

Лагард се позова на трайните рискове около повишаването на потребителските цени, които засягат корпоративната рентабилност и продължаващите преговори за заплатите. Относно натиска около заплатите управителят на ЕЦБ каза, че „когато погледнем данните, които излизат сега, той не намалява“.

Сигналите на ЕЦБ за лихвените проценти следва решенията на Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ). Но докато гуверньорът на Фед Джером Пауъл ясно посочи, че може да предстои разхлабване на паричната политика догодина, като каза, че дискусиите по темата са започнали, Лагард се присъедини към становището на АЦБ в застъпване за задържане на рестриктивните мерки.

Нейните коментари контрастират с новите тримесечни прогнози, показващи по-слаба икономика, смекчаваща перспективите за потребителските цени през новата година след временно повишение през следващите месеци.

ЕЦБ изостави формулировката, че инфлацията се „очаква да остане твърде ускорена за известно време“, като вместо това каза, че ценовият натиск „ще се охлади постепенно през следващата година“.

Регулаторът заяви, че възнамерява да намали реинвестициите в програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемията (PEPP) със средно 7,5 млрд. евро на месец през втората половина на 2024 г. преди да ги прекрати напълно в края на годината.

„Вярваме, че това е изпълнило целта си“, изтъква Лагард, добавяйки: „Беше предназначено за пандемията. Това беше извънредна програма“.

Зад ентусиазма за облекчаване на паричната политика сред инвеститори и икономисти стои по-резкият от очакваното спад на инфлацията до 2,4% през ноември. Последните прогнози на ЕЦБ предлагат допълнителни основания за оптимизъм, очаквайки ръст на цените от 2,7% през следващата година и 2,1% през 2025 г. През 2026 г. те се очаква да достигнат 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още