IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-влиятелните "ястреби" в ЕЦБ смекчи позицията си за лихвите

Паричните пазари очакват централната банка да започне да понижава лихвените проценти още през март догодина

16:45 | 05.12.23 г.
Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел. Снимка: Bloomberg LP
Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка може да изключи ново повишаване на лихвите предвид „забележителното“ забавяне на инфлацията и ръководителите не трябва да дават указания лихвите да останат стабилни до средата на 2024 г., заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел в интервю за Ройтерс.

Изказването на Шнабел, смятана за най-влиятелния глас в консервативния лагер на ръководителите на централната банка, бележи преход към „гълъбова“ позиция и увеличи очакванията за понижаване на лихвите в момент, когато инвеститорите прогнозират, че ЕЦБ ще сложи край на най-рязкото повишаване на лихвите в четвъртвековната история на банката.

След изказването на Шнабел паричните пазари имат по-големи очаквания за по-бързо и по-голямо понижаване на лихвите, като предвиждат намаление с четвърт пункт до март и със 150 базисни пункта до края на следващата година. Шансовете за понижаване на лихвите през първото тримесечие бяха почти нулеви преди три седмици, а в края на миналия месец очакванията бяха само за три понижения с четвърт пункт през следващата година, отбелязва Bloomberg.

Инфлацията в еврозоната се забави до 2,4% миналия месец спрямо над 10 на сто година по-рано след 10 поредни повишения на лихвите. Тя се доближава до целта на ЕЦБ за равнище от 2% и засили съмненията относно предупреждения на ръководители на централната банка, че може да предстоят още две години на упорит ръст на цените, припомня Ройтерс.

Шнабел, която само преди месец настоя, че лихвените повишения трябва да останат вариант, тъй като „последната миля“ от борбата с инфлацията може да е най-тежката, коментира, че е променила мнението си след три поредни неочаквано добри показатели за инфлацията.

„Когато фактите се променят, променям мнението си. А вие какво правите, сър?“, каза Шнабел, повтаряйки шега, която често се приписва на Джон Мейнард Кейнс. „Най-новите данни за инфлацията правят ново повишаване на лихвите доста малко вероятно“, допълни тя.

След изказването ѝ доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа намаля до 2,28%, най-ниското ниво от юни насам, със засилването на очакванията за промяна в политиката на ЕЦБ.

Освен това Шнабел предупреди да не се дават указания към пазарите за движението на лихвите твърде напред във времето предвид бързо променящите се данни за инфлацията, чието движение надолу изненадва ръководителите на централната банка, точно както ги изненада движението ѝ нагоре.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало и гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас намекнаха за стабилни лихви през следващите няколко тримесечия, въпреки че пазарите очакват понижаване на лихвите в началото на пролетта.

„Бяхме изненадани много пъти и в двете посоки. Затова трябва да сме предпазливи в изявленията си за нещо, което ще се случи след шест месеца“, заяви Шнабел.

Германката е първият ръководител на ЕЦБ с „ястребови“* възгледи, който сигнализира за промяна в становището си. Тя говори, след като председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че данните за ноември няма да променят мнението му и повишаване на лихвите все още е възможно.

Шнабел призна бързината на прехода към очаквания за понижаване на лихвите, но ги опроверга по-умерено, отколкото някои от колегите ѝ.

„Централните банки са по-предпазливи и бих казала, че трябва да бъдат по-предпазливи. След повече от две години на инфлация над целта, трябва да останем на страната на предпазливостта“, изтъкна тя.

Винаги е имало очаквания, че общият ръст на цените ще отслабне бързо до есента, но бързият спад на основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, подкрепя предпазливия оптимизъм.

„Това е доста забележително“, каза Шнабел. „Последните данни за инфлацията ми дават по-голяма увереност, че ще можем да се върнем към 2% не по-късно от 2025 г.“, допълни тя.

Но битката с инфлацията все още не е спечелена, предупреди Шнабел и допълни, че са необходими по-голям напредък при основната инфлация и по-бавен ръст на заплатите. ЕЦБ очаква също публикуването на новите данни, за да види дали маржовете на печалбите на компаниите продължават да се свиват.

Все още предстои ускоряване на ръста на цените, тъй като някои бюджетни субсидии изтичат, а ефектът от високите цени на енергията ще бъде смекчен в данните спрямо година по-рано, затова бързият спад може да е приключил засега, предупреди Шнабел.

„Не трябва да обявяваме преждевременно победа над инфлацията. Напът сме да го постигнем, но трябва да останем бдителни“, заяви тя.

Шнабел допълни, че слабият растеж в резултат на повишаването на лихвите от ЕЦБ помага в борбата с инфлацията, но дълбока или продължителна рецесия е малко вероятна, като нови данни подкрепят очакванията за възстановяване.

Относно дебата дали ЕЦБ трябва да прекрати по-рано реинвестициите в Пандемичната си програма за извънредни покупки Шнабел заяви, че обемът на покупките е нисък и пазарите очакват евентуален край, затова решението „не е чак толкова важно“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още