IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изабел Шнабел от ЕЦБ: Рано е да затваряме вратата за нови лихвени повишения

Ще е нужно двойно повече време инфлацията да се забави, след като се ускори за година, смята тя

14:00 | 03.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възможно е да е необходимо допълнително увеличение на лихвите в борбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) с инфлацията, смята Изабел Шнабел, член на Управителния съвет на регулатора, цитирана от Bloomberg.

„След дългия период на висока инфлация инфлационните очаквания са нестабилни и нови сътресения, свързани с предлагането, могат да ги влошат допълнително, застрашавайки инфлационната стабилност в средносрочен план", заяви тя по време на реч в четвъртък в Сейнт Луис. „Това също означава, че не можем да заявим, че сме приключили с лихвените повишения.“

Германският представител в Борда на ЕЦБ говори седмица след като банката остави лихвените проценти непроменени за първи път от повече от година насам. Инвеститори и икономисти в момента смятат, че лихвата по депозитите ще остане на ниво от 4% до 2024 г., тъй като инфлацията се забави драстично през последните месеци. Показателят спадна до 2,9% през октомври.

Залозите на паричния пазар се промениха незначително в петък, като в момента те сочат понижения на лихвите от общо 100 базисни пункта до края на следващата година, като първите 25 от тях се очаква да бъдат отнети от основната лихва през юни 2024 г.

Шнабел заяви, че въпреки че на инфлацията ѝ е била необходима година, за да достигне това ниво от 10,6%, „сега се очаква да ѝ е нужно двойно повече време, за да се върне от настоящото си равнище до 2%“.

Тя също така подчерта, че стабилността при цените и заплатите означава, че основната инфлация е по-упорита и трябва да бъдат изпълнени две ключови условия, за да може показателят, който изключва волатилните компоненти като храни и енергоизточници, да се движи в синхрон с прогнозите на ЕЦБ.

„Процесът на дезинфлация на финалната права ще бъде по-несигурен, бавен и неравен“, смята Шнабел, предупреждавайки за нови сътресения като конфликтът в Близкия изток, стачките в газовите заводи в Австралия и глобалното затопляне, които „могат да провалят дезинфлационния процес.”

Тя призова за упоритост и предпазливост.

„Целта за инфлация вече е постижима“, каза Шнабел. „Но нека празнуваме едва когато наистина сме изминали и последните метри.“

В коментари по-рано в четвъртък гуверньорът на централната банка на Нидерландия Клаас Нот заяви, че вероятно ще е нужно политиката да остане рестриктивна за известно време, за да се върне инфлацията към целта от 2%.

„Лично аз, при условие, че новите данни потвърждават последните прогнози от септември, намирам нивото на лихвите в момента за добра „височина“, на която те могат да останат известно време“, сподели той в речта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Скъпи,скъпи,скъпи,още по -скъпи кредити да очакват българите !Сега ще разберем кой е теглил заеми без да си направи добре сметката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още