IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: В момента можем да оценим ефекта от всичките си лихвени повишения

Тя призна, че още не може да обяви победа над инфлацията, но отново обеща да я върне към целта

15:37 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От Европейската централна банка стигнахме до етап, в който можем да се огледаме и да оценим въздействието на затягането на паричната политика до момента, заяви гуверньорът на регулатора Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„Вече направихме доста“, заяви Лагард. „Предвид мерките, които взехме до момента, можем да наблюдаваме много внимателно компонентите на нашия живот като заплати, печалби, фискални и геополитически промени и със сигурност начина, по който нашите тези мерки оказват влияние върху нашия икономически живот, за да решим колко дълго трябва политиката ни да остане рестриктивна и какво решение трябва да вземем – да повишим или да намалим лихвите“.

ЕЦБ остави лихвите си непроменени миналия месец, заявявайки, че нивото им в момента ще помогне за връщането на инфлацията към целта от 2%, ако остане достатъчно дълго време.

Има все повече доказателства, че безпрецедентната кампания за затягане на паричната политика, която започна в средата на 2022 г., оказва влияние върху икономиката. Брутният вътрешен продукт в 20-те държави от еврозоната се е свил с 0,1% през третото тримесечие въпреки прогнозата на Европейската комисия от миналата седмица, че 20-членният блок ще се размине с рецесията, тъй като подобряващата се покупателна способност на потребителите ще е причина за умерено възстановяване.

След забавянето на инфлацията до 2,9% през октомври този месец очакванията са тя да се е забавила отново през декември. Въпреки това централните банкери предупредиха, че тя може да се ускори отново в краткосрочен план заради статистически ефекти. Очаква се да достигне целта на ЕЦБ едва през втората половина на 2025 г.

„Борбата ни не е приключила и със сигурност не обявяваме победа над инфлацията“, заяви Лагард на младежки форум на Бундесбанк във Франкфурт в петък, обещавайки, че ЕЦБ ще върне ръста на потребителските цени към целта. 

Протоколът от последната среща за определяне на паричната политика, публикуван в четвъртък, разкри, че централните банкери са били единодушни, че трябва да са готови да повишат лихвите отново, ако е необходимо, дори и това да не е част от основния им план им.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел потвърди тази гледна точка в четвъртък, като каза, че би било „грешка“ разхлабването на паричната политика да започне твърде рано. Сходна позиция сподели и членът на Управителния съвет Габриел Махлуф, който каза, че не изключва „още едно повишение“ и че е „прибързано“ да се говори за намаляване на лихвите.

Пазарът обаче не е на това мнение и залага на намаления на лихвените проценти още през април. За да се случи това, вероятно икономиката на еврозоната ще трябва да се забави значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още