IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Текущите условия може да са предпоставка за ново лихвено увеличение

Постоянството е важно за връщането на инфлацията до 2% в средносрочен план

17:53 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централните банкери на Европейската централна банка (ЕЦБ) бяха единодушни, че трябва да повишат отново разходите по заемите, ако е необходимо, въпреки че решиха да не предприемат подобен ход през октомври, сочи протоколът от последната им среща за определяне на политиката, пише Bloomberg.

„Макар регулаторът да остави лихвите си непроменени на последното си заседание, заяви, че Управителният съвет трябва да бъде готов, като оцени текущите условия, да повиши лихвите  ако е необходимо, дори и това да не е част текущия основен сценарий“, показва докладът от срещата на 25-26 октомври, публикуван в четвъртък.

ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени миналия месец за първи път от началото на агресивния цикъл от повишения, започнал в средата на 2022 г. Икономиката в момента е затруднена и съществува опасност от рецесия, след като брутният вътрешен продукт се сви с 0,1% през третото тримесечие. 

По отношение на лихвите в протокола беше подчертано, че „Управителният съвет трябва да бъде както упорит, така и бдителен. Постоянството е важно за връщането на инфлацията към целта от 2% в средносрочен план.“

Тази бдителност предполага, че въпреки че Управителният съвет трябваше да отчете ефективността на своите мерки и да признае постигнатия напредък, е важно да не е прекалено самоуверен и самодоволен предвид възможността да възникнат нови затруднения, докато инфлацията не се върне към целта.

„Членовете се съгласиха, че фокусът на срещата е била комуникацията, а не действията“, пише в протокола.

По отношение на инфлацията и икономиката централните банкери споделиха, че „като цяло процесът на дезинфлация изглежда протича до голяма степен според очакванията, отразявайки не само отслабващите ефекти от външни фактори, които ускоряваха инфлацията, но и въздействието на паричната политика“.

„Общата инфлация се движеше според прогнозите, въпреки че растежът се оказа по-слаб от очакваното, отчасти заради материализирането на рисковете за спад“, пише в протокола.

„Същевременно успокоение носи фактът, че грешките в прогнозите инфлацията бяха почти нулеви и, ако не друго, то процесът на дезинфлация протичаше малко по-бързо от очакваното“, коментират в документа от срещата.

Що се отнася до предаването на паричната политика към икономиката и потребителите, централните банкери като цяло бяха единодушни, че то протича по-силно, отколкото се очакваше през септември.

„Освен това значителна част от това предаване на лихвените проценти все още не е приключило, а вероятно ще ограничи активността и инфлацията през прогнозния период“, заявиха представителите на банката.

По отношение на баланса сред банкерите преобладаваше мнението, че продължаването на реинвестициите по програмата PEPP би било съвместимо с решението за запазване на лихвените проценти без промяна на заседанието през октомври, докато обсъждането на ранно прекратяване на реинвестициите по програмата PEPP на настоящото заседание бе прието за преждевременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още