IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Слабата икономика застрашава финансовата стабилност в еврозоната

Регулаторът призова властите да запазят капиталовите буфери, за да намалят рисковете

08:07 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бавният растеж на икономиката на еврозоната заплашва да засили рисковете за финансовата стабилност, предизвикани от по-високите лихви, предупредиха от Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Bloomberg. 

Въздействието на безпрецедентната кампания за затягане на паричната политика на ЕЦБ продължава да се разгръща, а доходите на домакинствата, корпоративните приходи и публичните финанси могат да усетят допълнителен натиск, ако икономиката продължи да разочарова с представянето си, предупреди централната банка в своя двугодишен анализ на финансовата стабилност.

„Слабите икономически перспективи, заедно с последиците от високата инфлация, затрудняват хората, фирмите и правителствата да обслужват дълга си“, заяви заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос в изявление. „Изключително важно е да останем бдителни, докато икономиката преминава към среда на по-високи лихви, съчетана с нарастваща несигурност и геополитическо напрежение.“

Перспективите за 20-те държави от еврозоната се влошават напоследък и е напълно възможно икономиката да изпадне в рецесия, след като производството се сви с 0,1% през третото тримесечие. Очаква се икономическата активност да се повиши леко през следващата година, тъй като рисковете от спад, каквито са несигурното въздействие на повишенията на лихвите и геополитиката, се смятаха за доминиращи по време на срещата през октомври. 

Въпреки това финансовите пазари в момента прогнозират „меко кацане“, при което инфлацията се забавя без значително да засяга растежа, показва докладът. Опитът сочи, че такъв сценарий е „труден, макар че не е невъзможен, за постигане на практика, особено като се има предвид размера на увеличенията на лихвите за кратък период от време“, пише в него, като се добавя, че негативните изненади за растежа рискуват да доведат до „хаотична корекция“. 

ЕЦБ повиши лихвите си 10 пъти от средата на 2022 г., но ги остави на текущото им равнище миналия месец. Въпреки че ефектът от тази кампания все повече се чувства в сектори като имотния, голяма част от затягането все още не е усетено, тъй като разходите по заемите за домакинствата, компаниите и правителствата само постепенно се повишават.

Корпоративните фалити обаче започват да се увеличават и може да се разраснат още повече, тъй като икономическото забавяне става все по-мащабно и разходите за кредитиране нарастват, твърдят от ЕЦБ.

"Възможно е в бъдеще да има повече случаи на неизпълнение на задължения, което може да има отражение върху балансите на банките, небанковите инвеститори в корпоративен дълг и перспективите за заетост на домакинствата", пише в доклада.

Централните банкери предупредиха още, че средата става все по-неблагоприятна за банките, които досега са се възползвали от растящите лихви. Кредиторите сега са изправени пред по високи изисквания за резерви, тъй като по-голяма част от клиентите им изпитват трудности да изплатят заемите си.

Очаква се разходите за финансиране на банките също да нараснат, тъй като конкуренцията за депозити се изостря, повече клиенти прехвърлят парите си в по-изгодни срочни депозити, а задълженията с изтичащ срок трябва да бъдат рефинансирани.

Държавният дълг

За да ограничи рисковете, ЕЦБ призова властите да запазят т. нар. макропруденциални капиталови буфери, които могат да бъдат използвани, ако условията в сектора се влошат. Сегашните нива на рентабилност на банките биха могли дори да позволят увеличение в някои страни, твърдят от регулатора.

Що се отнася до бюджетните въпроси, ЕЦБ предупреди, че „рисковете от фискално изоставане“ могат да се появят отново, въпреки че кредитният рейтинг на Италия, основният фокус на опасяващите се инвеститори, се отдалечи от опасно ниските нива, според системата за оценяване на Moody's Investors Service.

От регулатора заявиха още, че преговорите в Европейския съюз относно новите фискални правила „предизвикват значителна несигурност“ и че постигането на споразумение „е от решаващо значение, за да се закрепят очакванията за устойчивост на дълга и стабилен, приобщаващ растеж“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още