IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос от ЕЦБ: Пазарите избързват с оценките си за лихвените проценти

Геополитическата ситуация все още може да помрачи надеждите за така нареченото „меко кацане“, предупреждава заместник-управителят на ЕЦБ

15:54 | 22.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите може да не преценяват напълно риска от евентуален по-силен удар върху икономиката на еврозоната след година на затягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предупреди заместник-управителят на регулатора Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

Продължаващите проблеми в Близкия изток са само един пример за това как геополитиката все още може да помрачи надеждите за така нареченото „меко кацане“, при което инфлацията е укротена без дълбока рецесия, изтъква Де Гиндос.

Историческите доказателства сочат, че подобен сценарий е „труден, макар и не невъзможен, за постигане на практика“, посочи ЕЦБ по-рано през деня в своя двугодишен преглед на финансовата стабилност.

„Изгледите, които пазарите възприемат по отношение на развитието на икономиката, бих казал, че са малко оптимистични“, заяви от своя страна Де Гиндос пред Bloomberg.

Еврозоната се движи на ръба на лек спад, като икономиката ѝ се сви с 0,1% през третото тримесечие. Изглежда обаче, че разходите по заемите са достигнали своя връх, като ЕЦБ реши да запази лихвите непроменени миналия месец след безпрецедентна серия от 10 поредни увеличения.

Европейската комисия (ЕК) обяви миналата седмица, че еврозоната вероятно ще избегне рецесия, тъй като подобряването на покупателната способност сред потребителите води до умерено възстановяване. Последните тримесечни прогнози на ЕЦБ също подкрепят тази перспектива, въпреки че новите оценки се очакват на заседанието на централните банкери през декември.

Въпреки нестабилността на икономиката представители на ЕЦБ твърдят, че е твърде рано да се обсъждат намаления на лихвените проценти, като се очаква инфлацията да се върне към целта от 2% едва през втората половина на 2025 г. Инвеститорите междувременно очакват лихвените съкращения да започнат още през април.

„Няма да обсъждам пазарните залози, но това, което мога да ви кажа е, че нашата стратегия е много ясна по отношение на комуникацията: зависимост от данни и действие „среща по среща“ и ще видим как ще се развият нещата“, посочва Де Гиндос, добавяйки: „Мисля, че разговорите за намаляване на лихвите са малко преждевременни“.

Той повтори, че низходящият път на инфлацията може да е неравен поради базовите ефекти, но е уверен, че целта на ЕЦБ ще бъде постигната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още