IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицегуверньорът на ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната може временно да се ускори

Според него процесът на дезинфлация в средносрочен план ще продължи

14:21 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос предупреди, че ръстът на потребителските цени в еврозоната може да се ускори отново за известно време въпреки тенденцията му към забавяне, пише Bloomberg.

В реч по време на Frankfurt Euro Finance Week в понеделник, той заяви, че икономиката на еврозоната ще остане слаба засега, въпреки че след това се очаква растежът да се засили, независимо от признаците, че пазарът на труда започва да отслабва.

„Очакваме инфлацията да се възстанови временно през следващите месеци, тъй като базисните ефекти от рязкото увеличение на цените на енергоизточниците и храните през есента на 2022 г. отслабват“, твърди Гиндос. „Но виждаме, че общият дезинфлационен процес в средносрочен план продължава“.

Инфлацията в еврозоната в момента е най-ниската от две години насам, въпреки че с нивото си от 2,9% все още е над целта на ЕЦБ от 2%. Централните банкери намекнаха, че „последната миля“ обратно към постигането на ценовата стабилност ще бъде трудна за преодоляване, тъй като правителствените стимули, свързани с кризата с разходите за живот постепенно се отменят, а заплатите на работниците се повишават. Гиндос призна, че в момента дебнат някои рискове.

Инфлацията в еврозоната се очаква да се доближи до целта на ЕЦБ в началото на 2025 г. Графика: Bloomberg Инфлацията в еврозоната се очаква да се доближи до целта на ЕЦБ в началото на 2025 г. Графика: Bloomberg

„Цените на енергоизточниците остават основен двигател на несигурността на фона на засиленото геополитическо напрежение и въздействието на фискалните мерки“, смята той. „Същото важи и за цените на храните, които също има риск да се повишат, заради неблагоприятните метеорологични явления и очертаващата се климатична криза в по-широк аспект.“

След безпрецедентно затягане, лихвите на ЕЦБ вероятно са достигнали своя връх. Някои централни банкери, в това число и гуверньорът Кристин Лагард, заявиха, че разходите по заемите ще останат на сегашното ниво за известно време, въпреки че пазарите залагат на понижение през април.

„В тези времена на огромна несигурност, в които ставаме свидетели на сътресения, настъпващи бързо от геополитическа страна, мисля, че трябва да сме много предпазливи по отношение на комуникацията“, заяви Гиндос на конференцията във Франкфурт. „Така че не бих прогнозирал бъдещите действия на ЕЦБ по отношение на лихвите. Това, което бих искал да подчертая, е, че е прибързано да се говори за намаляването им в момента“.

Този отказ за обсъждане на възможността за намаляване на разходите по заемите се доближаваше до позицията и на останалите централни банкери, въпреки че представителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви, че подобен ход може да бъде обмислен към средата на 2024 г. Гиндос вместо това се присъедини към традиционната позиция на ЕЦБ.

„Считаме, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са на нива, които ако бъдат запазени за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за постигането на целта“ за овладяване на инфлацията, допълни той.

Той загатна за новите прогнози на ЕЦБ, които трябва да бъдат представени, когато централната банка вземе решението си през декември, и които се очаква да осигурят на служителите „по-добра позиция да преразгледат прогнозите си за инфлация и да планират необходимите политически действия“.

Преди това обаче Европейската комисия ще публикува нови прогнози за региона, които Управителният съвет ще разгледа, за да добие представа за бъдещите рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още