IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентено от ЕЦБ: Опасенията за стагнираща икономика на ЕС остават

Според него обаче тя ще помогне на централните банкери в борбата с инфлацията

22:13 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Марио Сентено, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) призна, че съществуват опасения за „мекото кацане“ на европейската икономика след липсата на растеж през последните тримесечия, пише Bloomberg.

Агресивното затягане на паричната политика на ЕЦБ тежи на ЕС, чиято икономика се сви през третото тримесечие и вероятно ще стагнира през последните три месеца на годината. Бившият гуверньор на ЕЦБ Марио Драги заяви миналата седмица, че е „почти сигурно“, че икономиката на блока ще изпадне в рецесия до края на 2023 г.

„Данните напоследък не е са добри – нулев растеж, след това ръст от 0,1% и спад от 0,1% в рамките на пет поредни тримесечия, създава опасения за дали това дали приземяването ще бъде „меко“, коментира Сентено пред Bloomberg TV в сряда.

„Тази вероятна стагнация в еврозоната, разбира се, притеснява всички“, добави представителят на ЕЦБ от Португалия. „Тя обаче ще помогне за забавянето на инфлацията, това е сигурно“.

След безпрецедентния цикъл на затягане, лихвите на ЕЦБ вероятно са достигнали своите най-високи равнища и централните банкери, в това число и гуверньорът Кристин Лагард, намекнаха, че лихвите по депозитите ще останат на ниво от 4% и през 2024 г. Пазарите не са толкова сигурни и залагат на понижения още през април.

Инфлацията в еврозоната в момента е най-ниската от над две години насам, въпреки че с нивото си от 2,9% все още остава над целта на ЕЦБ от 2%. Представителите на банката предупредиха, че „последната миля“ обратно към ценовата стабилност ще бъде трудна, тъй като правителствените стимули, въведени заради кризата с разходите за живот вече се отменят, а заплатите на работниците се повишават.

Базисните ефекти също ще се усетят скоро, а вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос предупреди по-рано тази седмица, че инфлацията ще се ускори временно през следващите месеци.

Сентено , който е сред най-гълъбово* настроените централни банкери на ЕЦБ, заяви, че инфлацията ще се движи все по-бавно към целта си от сега нататък.

„ През ноември все още прогнозираме добро ниво на инфлацията, но след това ще станем свидетели на нещо, което бих нарекъл съпротива на цените“, заяви той. „Ние знаем на какво се дължи това – леко ускорение на инфлацията, предизвикано от енергоизточниците.“

Сентено добави, че ЕЦБ не отчита никакви признаци за вторични ефекти от ценовите повишения.

„Реалните заплати от началото на периода с висока инфлация са паднали с общо 6% еврозоната“, заяви той. „Очаква се известно възстановяване при тях, но това не означава, че вторични ефекти ще се материализират. Пазарът на труда в Европа е много стабилен и показва признаци на гъвкавост и адаптация, на каквито не сме били свидетели миналото.“

Сентено добави, че ЕЦБ трябва да намали баланса по сметката си и каза, че не вижда причина в момента да ускорява програмата си за изкупуване на активи.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още