IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ още не е готова да празнува победа над инфлацията

Необходимо е бизнесът и правителствата да се включат в битката срещу високите цени

16:00 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква да види по-голям напредък в овладяването на инфлационния натиск, а компаниите заедно с правителствата трябва да се задействат, за да предотвратят допълнително затягане на паричната политика, заявиха представители на ЕЦБ в сряда, цитирани от Ройтерс.

Миналия месец ЕЦБ направи пауза след десет поредни повишения на лихвените проценти и все по-често срещано мнение сред инвеститорите е, че следващият ѝ ход ще бъде понижение, вероятно още през следващия април, тъй като ръстът на потребителските цени вече е под 3%, забавяйки се от нивото си от повече от 10% само за година.

Въпреки това централните банкери, които направиха коментари на различни места в цяла Европа, изглежда се опитват да успокоят цялата еуфория около бързия спад на цените, твърдейки, че общата картина е по-различна. Някои представители на ЕЦБ дори заявиха, че възможностите за допълнителни увеличения на лихвите не трябва да се изключват.

„Забелязва се известен напредък (при базисната инфлация), но все още не е достатъчен“, коментира главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в Рига, добавяйки, че не е особено „утешен“ от забавянето на общата инфлация, тъй като това се дължи на поевтиняването на енергията спрямо година по-рано.

Инфлацията се забави до 2,9% миналия месец от над 10% година по-рано, но Лейн прогнозира стабилен или дори ускорен ръст на цените през следващата година, с темпове в „горната граница на 2 процента или долната на 3%“ през 2024 г., преди да се забави обратно към целта от 2% през 2025 г. .

Междувременно гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел се присъедини към мнението на колегата си от Германия и член на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел, като предупреди, че последната фаза от действията на ЕЦБ крие рискове.

„Последната част от пътя, преди да постигнем нашата цел за инфлация, може да е най-трудната“, коментира Нагел в Лондон.

Шнабел по-рано заяви, че може да е необходимо много повече време инфлацията да се забави от 3% до 2%, отколкото беше нужно да се забави до сегашното си ниво, след като се ускори след руската инвазия в Украйна.

Мартинс Казакс от Латвия и Габриел Махлуф от Ирландия дори заявиха, че все още не трябва да се отхвърлят възможностите за още повишения на лихвите, въпреки факта, че според пазарите шансовете са нулеви.

„Според мен е много рано, твърде рано да обсъждаме това дали трябва да започнем да понижаваме лихвите си. Освен това е твърде рано да твърдим, че сме достигнали връхната точка“ в повишаването на лихвите, коментира Маклуф в Дъблин.

Собственото проучване на ЕЦБ за очакванията на потребителите за инфлацията, публикувано по-рано в сряда, показа, че възприятията за ръст на цените през следващата година са се повишили рязко спрямо предходния месец, но са останали стабилни, на ниво малко над целта на банката, за следващите три години.

Ключово условие за запазване на дезинфлацията би било фирмите да започнат да абсорбират част от относително бързите увеличения на заплатите и да се съгласят на по-ниски печалби, твърдят Лейн и Нагел.

„Ето защо очаквам през следващите тримесечия печалбите на фирмите да намалеят и да абсорбират част от наблюдаваните в последно време значителни увеличенията на заплатите", заяви Нагел. „Ако вместо това печалбите се повишат значително, високата инфлация ще се окаже още по-упорита. А това би накарало ЕЦБ да действа“.

Корпоративните маржове на печалба нараснаха по време на този период с ускорена инфлация, тъй като компаниите повишиха цените доста преди разходите да се увеличат, възползвайки се от турбуленцията и изграждайки буфери срещу вероятността за още по-висока инфлация в бъдеще.

„Трябва да видим как печалбите се променят“, смята Лейн. „Колкото повече фирми поемат ръстовете на заплатите чрез по-ниски печалби, толкова повече инфлацията ще се забави, а това от своя страна ще накара работниците да не преговарят за толкова високи увеличения на заплатите“.

Според Нагел правителствата също трябва да ограничат разходите, за да намалят тежестта върху ЕЦБ.

„МВФ ни каза преди няколко седмици, не обявявайте победата си твърде рано. Защото историята помни подобни случаи, в които е било прибързано“, каза Махлуф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още