IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Текущите лихви вероятно ще са достатъчни за овладяването на инфлацията

Гуверньорът на ЕЦБ заяви, че забавянето на ръста на цените напоследък не е сигурно и трайно

16:48 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че запазването на основната лихва по депозитите на ниво от 4% би трябвало да е достатъчно, за да овладее инфлацията, но централните банкери ще обмислят допълнително повишение на разходите по заемите, ако се наложи, пише Bloomberg.

Няколко седмици след като избра да не увеличи лихвите си, за първи път, откакто започна текущия цикъл на затягане, централната банка придобива увереност, че политиката, каквато е в момента, трябва да подейства, заяви Лагард на събитие, организирано от Financial Times.

„Нивото, на което са лихвите в момента, ако остане достатъчно дълго – и ние разбира се можем да го обсъдим, ще допринесе значително за връщането на инфлацията обратно към целта от 2%“, коментира Лагард в петък. „Ако се появят сериозни проблеми, в зависимост от естеството им, ще трябва да го премислим отново“.

Гуверньорът на ЕЦБ отправи коментарите си, след като данни показаха, че базисната инфлация в еврозоната се е забавила до 2,9% през октомври, достигайки най-слабия си темп от две години насам. Опасността от разрастване на конфликта в Близкия изток, който може да повиши цените на суровия петрол, е заплаха за прогнозите за инфлацията, които властите следят внимателно.

Инфлацията в еврозоната се забавя, но БВП се свива. Графика: Bloomberg Инфлацията в еврозоната се забавя, но БВП се свива. Графика: Bloomberg

„Трябва наистина да следим как се движи цената на енергоизточниците“, заяви Лагард. „Не трябва да приемаме, че този добър резултат от 2,9% е нещо, което можем да приемем за сигурно и трайно“.

Гуверньорът на ЕЦБ подчерта, че няма да има директни продажби на облигации, но че в даден момент представителите на регулатора „ще трябва да проведат дискусия за реинвестиции в програмата за спешно изкупуване на облигации от времето на пандемията“.

Това е област, в която паричната политика на ЕЦБ се припокрива с националните фискални мерки. Тъй като правилото на Европейския съюз, ограничаващо бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт, се очаква да влезе в сила отново от 2024 г., финансовите министри, които се събраха в четвъртък в Брюксел, се опитаха да постигнат напредък в дебатите за това как трябва да се тълкува правилото.

Лагард заяви, че в известна степен постигнатият напредък в това отношение я е окуражил, и същевременно настоя, че споразумението по въпроса е „критично важно“ и липсата на такова в момента я кара да се чувства „неспокойна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още