IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Кос: Няма належаща нужда от дигиталното евро, но работата по него не трябва да спира

CBDC трябва да е създадена така, че да облекчава всякакъв риск за финансовата стабилност и паричната политика, заяви централният банкер

11:38 | 23.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Резервите по отношение на възможността за пускане на дигитално евро – част от които се насочват към територията на конспиративните теории, показват, че няма належаща нужда от него в Европейския съюз. Това заяви гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос в изказване, цитиран от CoinDesk.

Въпреки че проектът на Европейската централна банка (ЕЦБ) за дигитално евро е важен, платежните системи в Испания и Европа са „високоефективни“ и така централните банкери „продължават напред с нашия анализ с най-голяма предпазливост“, каза той.

Проектът за дигитална валута на ЕЦБ, който предвижда издаването на дигитална версия на еврото за плащания на дребно, набра бързо скорост, но впоследствие се забави по-рано тази година на фона и на политическа съпротива. Сред критиките има притеснения за защитата на личната неприкосновеност, но и такива, стигащи почти до теории на конспирацията за това как дигиталното евро е част от план за увеличаване на държавния контрол.

Дигиталната валута на централна банка (CBDC) трябва да е създадена така, че да облекчава всякакъв риск за финансовата стабилност и паричната политика, Де Кос заяви.

„Напълно съм наясно, че в сегашното си състояние тази инициатива повдига много въпроси както за обществото като цяло, така и за финансовата индустрия… При тези обстоятелства издаването на дигитално евро не е естествено възприемано като належаща нужда“, коментира той.

Това обаче не означава, че работата по дигиталното евро трябва да спре, отбеляза той. През ноември проектът влезе в подготвителна фаза, през която ЕЦБ трябва да завърши рамка с правила за приложение и да избере доставчици, които да разработят платформа за тестове.

„Вярвам, че е наша отговорност – не само на централната банка, но също на финансовата индустрия – да е готова да гарантира, че услуга, която е ключова за добруването на обществото, каквато е платежната система, няма да бъде заплашена. По тази причина и независимо от решението, което в крайна сметка е взето, вярвам, че всички минали и бъдещи усилия на евросистемата са напълно оправдани“, каза Де Кос.

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви през септември, че дигиталното евро ще бъде приложимо най-малко след две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 2
cyclop
преди 5 месеца
"...теории на конспирацията за това как дигиталното евро е част от план за увеличаване на държавния контрол....Дигиталната валута на централна банка (CBDC) трябва да е създадена така, че да облекчава всякакъв риск за финансовата стабилност и паричната политика" И как ще прави това, освен чрез инструментите, за които се говори в "конспиративните теории" и които недвусмислено и признато са заложени в естеството на CBDC?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още