IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската PetroChina завърши първата си международна трансакция с дигитални юани

PetroChina е купила на Шанхайската борса за петрол и природен газ 1 млн. барела суров петрол, за които е платила с дигитални пари

11:53 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският петролен и газов гигант PetroChina е завършил първата си международна петролна сделка, в която е използвана дигиталната валута на централната банка -  е-юанът (e-CNY). За това съобщава изданието China Daily, цитирано от CoinDesk.

PetroChina е купила 1 млн. барела суров петрол, за които е платила с дигитални юани, на Шанхайската борса за петрол и природен газ (SHPGX) на 18 октомври, става ясно от информацията на вестника.

Засега от SHPGX не разкриват на каква стойност е сделката, нито кой е продавачът.

Китайското правителство може да използва дигиталната си валута като начин да увеличи международната употреба на юана и използвайки я за покупки на суровини като петрола ще помогне за това разширяване.

И макар почти всички водещи икономики в света да разглеждат възможностите на дигиталните валути на централните банки, Китай е сред най-напредналите в това отношение. Трансакциите с е-юан достигнаха 1,8 трлн. юана (250 млрд. долара) към края на юни, като e-CNY представлява около 0,16% от парите в обращение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още