IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БМР: Криптоактивите увеличават рисковете в развиващите се икономики

Проучването на Банката за международни разплащания разглежда какво би станало, ако крипто- и традиционните финансови пазари станат по-тясно интегрирани в бъдеще

13:33 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоактивите, определяни като бъдещето на финансите, не само се провалят да изпълнят обещаното, но и самите те допринасят за финансовите рискове в развиващите се икономики. Това поне показва ново проучване на Банката за международни разплащания (БМР), цитирано от Ройтерс.

„Криптоактивите оставят илюзорното впечатление, че са просто и бързо решение на финансови предизвикателства“, особено на развиващите се пазари, но „досега не са намалили, а по-скоро увеличили финансовите рискове в по-малко развитите икономики“, се казва в доклада на БМР.

Проучването разглежда какво би станало, ако крипто- и традиционните финансови пазари станат по-тясно интегрирани в бъдеще, като фокусът е върху възможните рискове за финансовата стабилност“, а криптоактивите „трябва да бъдат оценявани от рискова и регулаторна перспектива като всички останали активи“.

От текста става ясно, че тези рискове са най-различни и уязвимостите идват от природата, структурата, състава и функцията на тези пазари.

Като възможен път напред текстът посочва, че държавните власти биха могли да си сътрудничат, за да установят какви данни ще са необходими за наблюдението на пазара ефективно, като ударението е върху намирането на ключови точки на свързване с финансовите институции и основната пазарна инфраструктура.

Това обаче ще изисква някои разкривания на данни, които противоречат с идеята за анонимността – един от факторите, привличащи хора към дигиталните валути.

„Като се има предвид чуждестранната и псевдоанонимна природа на пазара на криптоактиви, пълната забрана може да не се окаже приложима“, се казва в доклада. Вместо това може да се стигне до това властите да загубят всякакъв поглед върху тези пазари, правейки ги още по-малко прозрачни и предвидими.

Поддържането на контрол върху потоците между традиционните финансови системи и активите на криптопазара, или ограничаването, среща подобни препятствия като забраната, тъй като „контролирането на средства може да не е осъществимо на практика“.

Регулациите, посочва докладът, имат различни мотиви в различните юрисдикции и допринасят към проблема с липсата на данни, където предоставянето им играе голяма роля.

Около две дузини централни банки в развиващи и развити икономики се очаква да пуснат свои дигитални валути до края на десетилетието, показва друго проучване на БМР, публикувано миналия месец и проведено в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още