IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock: Биткойнът може да направи революция във финансовата система

Може да представлява актив, който хората могат да използват като алтернатива, смята главният изпълнителен директор Лари Финк

12:55 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Лари Финк. Снимка: Bloomberg LP
Лари Финк. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на BlackRock – най-големия мениджър на активи, Лари Финк смята, че криптовалутите и най-вече биткойнът може да направят революция във финансовата система.

„Вярваме, че ако можем да създадем по-голяма токенизация на активи и ценни книжа – това представлява биткойнът – това може да направи революция във финансите“, заяви той в интервю за Fox, цитиран от CoinDesk.

Финк, който преди бе известен като скептик по отношение на криптовалутите, преди години заяви, че почитателите на този клас активи го използват за „незаконни дейности“.

„Нека сме наясно, биткойнът е международен актив, не се основава на нито една валута и така може да представлява актив, който хората могат да използват като алтернатива“, коментира още Финк.

iShares на BlackRock подаде документи пред американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) на 16 юни за създаване на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF). И макар BlackRock да има почти отлична успеваемост в получаването на одобрения за своите ETF-и, Финк не можа да каже кога може да се очаква решение за биткойн фонда.

„Надяваме се, както и в миналото, да можем да работим с нашите регулатори и да получим одобрение на подадените документи някой ден и нямам представа кога ще е този ден, но ще видим какво ще се случи“, коментира Финк.

Положителното настроение на главния изпълнителен директор на мениджъра на активи за 8,5 трлн. долара изглежда се отразява на цената на биткойна. Монетата поскъпва с 2,1% минути преди 12:30 ч. българско време до 31 385 долара, след като по-рано през деня бе на червено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още