IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли краят на края на криптовалутите?

Свободната технологична сила в света позволява свободни трансакции и създава на практика самоподдържащ се цикъл

08:19 | 18.08.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Установяването на това дали криптовалутите ще просъществуват не е толкова лесно, колкото проследяването на успехите и провалите на индустрията. За известно време наистина изглеждаше възможно Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ да изтрие криптосектора от картата (може би и с помощта на други правителствени агенции), пише Даниел Кун в нюзлетъра The Node, цитиран от CoinDesk.

Има и хора, които са превърнали в бизнес това да броят колко пъти биткойнът или криптовалутите като цяло е трябвало да загинат. И също толкова сигурно, колкото че слънцето ще изгрее утре отново, биткойнът вероятно ще продължи да добавя блокове към веригата си (игра на думи от английската блокчейн – верига от блокове, бел. ред.).

Изглежда, че като цяло настроението на криптосцената се променя. Миналата седмица индексът Greed & Fear (алчност и страх, бел. ред.) за измерване на настроенията на биткойн пазарите се обърна в бича посока. Започвайки с изненадващото решение на BlackRock да навлезе в полето на биткойн борсово търгуваните фондове  и минавайки през току-що пуснатия стейбълкойн на PayPal, изглежда, че повечето големи криптоновини сочат път напред.

Ripple Labs не успя точно да спечели дългата си съдебна битка със SEC, но тази част, която не загуби, може да се окаже от съществено значение за продължаването на дейността на емитенти на токени. „Злодеите“ в индустрията пък изглежда получават своето възмездие с вкарването на Сам Банкман-Фрийд зад решетките и съдебните неволи около Three Arrows Capital.

Така че – достигнахме ли дъното? Все още не бих могъл да кажа, посочва Даниел Кун. Но след като SEC отприщи най-лошото, на което е способна, срещу гигантите в сектора Binance и Coinbase, по-значими законодателни изменения успяха да преминат невиждани досега препятствия и др., изглежда, че най-лошото вече е в миналото.

Разбира се, все още има някои дългосрочни рискове пред криптовалутите. Но на този етап изглежда е достатъчно ясно, че биткойнът се е доказал в битки и макар правителствата да искат да ускорят надзора на криптосектора, истинското му анархистко ядро на практика остава незасегнато.

В света има свободна технологична сила, която позволява извършването на абсолютно свободни трансакции и която вдъхновява другите да строят и надстрояват, създавайки на практика самоподдържащ се цикъл.

Мнозина в криптосредите вече започнаха да се изключват от новинарския цикъл. Хората купуват и държат монети и не се интересуват от скорошното съобщение на PayPal, че ще спре криптоуслугите си във Великобритания до 2024 г., или дали току-що обявеното партньорство с Ledger ще означава повече за пазарните настроения.

Криптосекторът не просто играе в перспектива; това е игра, която може да няма край. Но както всички неща, които вървят нагоре, цените и настроенията вероятно ще се сринат отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 8 месеца
аз се кефим на това, че моше си ликвидира криптото и откъсва кракът на ааарон.Просто, масате нема достатъчно пари, за да си накупи бинкойната заради десетилетието на нулеви лихви. Сичката скумрия биде обрана до шушка. И криптото се концентрира само в богати ивлиятелни. Беха им обещали едит ектив, който да скача кат кенгуру. И им го демонстрирапа дълго верме. на сега, ;еми тоз фалит, не сме предмидили нов скок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
И как точно някоя нормална държава ще позволи нерегулирана и неконтролирана валута да стане официална и по този начин да се простреля сама в крака?? Как? Всеки с 2 грама мозък и някакви познания по финанси и икономика разбира, че няма как. Пирамида на световно ниво, признавам, направена префесионално и ползваща огромен брой похвати от психологията. Еее, успяха да обетат парите на всякакви ***, но и на съвсем нормални, но заслепени от алчност хора. Който може си учи урока, който не може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Не освен ако облака на Гоогле в Greece раоти на зелен водород от соларки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 8 месеца
До: lost in fx Това беше целта на задачата... да оберът балъците! Чиста пирамида! Многократно сме го говорили това тук по форума... но нека продължават да слушат измамниците... гаранция ще прокопсат. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
lost in fx
преди 8 месеца
Провалът на криптовалутите е заложен още в началото в самата архитектура на технологията. Дори чисто концептуално е провал. Вече дори няма смисъл да се обсъжда кое как и защо не е наред. Самият факт че не можаха да се наложат като масово разплащателно средство показва ясно че технология не работи. Ако беше наистина добра и работеща вече щяхме да сме забравили за доларите и еврата. Това са 13 години "развитие" които доведоха до задънена улица! Обраха парите на балъците и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
nikiangel
преди 8 месеца
пирамида
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още