IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд е използвал откраднати 100 млн. долара за политически дарения

В коригиран обвинителен акт се посочва, че 31-годишният бивш милиардер е поискал от двама мениджъри да заобиколят лимитите за дарения

11:15 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Бившият шеф на печално известната криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд е използвал пари, които е откраднал от потребителите на платформата, за дарения на стойност над 100 млн. долара за политически кампании преди междинните избори през 2022 г. Това съобщават от федералната прокуратура на САЩ, цитирани от Ройтерс.

В коригиран обвинителен акт се посочва, че 31-годишният бивш милиардер е поискал от двама мениджъри на FTX да заобиколят лимитите за дарения като предоставят средства както на Републиканската, така и на Демократическата партия и да прикрият откъде са дошли парите.

„Той е използвал това влияние, на свой ред, за да лобира пред Конгреса и регулаторните агенции за подкрепа на закони и регулации, които е вярвал, че ще улеснят FTX да продължава да получава потребителски депозити и да расте“, се казва в обвинението.

Банкман-Фрийд е изправен пред седем обвинения в заговор и измама във връзка с дейността на FTX, въпреки че обвинението вече не включва заговор за нарушаване на законите за политическо финансиране като отделна подточка.

Федералната прокуратура в Манхатън миналия месец съобщи, че се отказва от обвинението, след като властите на Бахамите, където Банкман-Фрийд бе арестуван през декември 2022 г., заявиха, че не са възнамерявали да го екстрадират по това обвинение.

Вместо това прокуратурата съобщи на окръжен съдия Люис Каплан миналата седмица, че ново обвинение ще даде да се разбере, че бившият милиардер остава обвинен в извършването на схема за незаконно финансиране на политическа кампания.

Говорител на Банкман-Фрийд е отказал коментар.

Бившият шеф на FTX пледира невинен по обвиненията в кражба на милиарди долари от средства на потребители.

В петък съдия Каплан нареди той да бъде вкаран в ареста преди делото му на 2 октомври, тъй като е възможно да повлияе на свидетели. Досега той бе под домашен арест в къщата на родителите си в Пало Алто, щата Калифорния.

Обвинението на Банкман-Фрийд не посочва кои са двамата мениджъри, които той е използвал за дарения на пари под негово ръководство. Но в други съдебни документи и по данни от Комисията за федералните избори става ясно, че това са Нишад Сингх и Раян Саламе.

По-рано през деня стана ясно, че Саламе – който е дарил над 24 млн. долара за републикански кампании, няма да дава показания под клетва за ролята си в схемата. Той е разкрил действията си в лични съобщения до член на семейството, се казва в писмо на прокуратурата, цитирано от Bloomberg.

В него се посочва, че адвокатът на Саламе е заявил, че ако бъде призован, той ще се позове на правото си от Петата поправка срещу самоуличаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още