IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Банкман-Фрийд е арестуван заради опит да влияе на свидетели по делото срещу него

Окръжен съдия е отменил гаранцията на съоснователя на FTX

09:37 | 12.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд е в ареста, тъй като – според федерален съдия, вероятно се е опитал да въздейства на двама свидетели по делото му, докато е бил на свобода под гаранция.

Окръжният съдия на САЩ Люис А. Каплан е отменил гаранцията на 31-годишния Банкман-Фрийд след изслушване в Манхатън в петък. Той е свалил сакото, вратовръзката и връзките на обувките си и веднага са му поставени белезници. Шерифи са го извели от съдебната зала, пише Bloomberg. Той ще бъде отведен в Metropolitan Detention Center (MDC) в Бруклин от сградата на съда, според запознати източници на агенцията.

Според Каплан Банкман-Фрийд вероятно е възнамерявал да повлияе на двама свидетели - бившия главен изпълнителен директор на Alameda Research Карълайн Елисън и бившия главен съветник на FTX, за да ги накара да се „отдръпнат“ и да „застраховат сътрудничеството си“ с правителството.

MDC е главният федерален затвор в Ню Йорк за обвиняеми, които очакват съдебен процес. Не е ясно колко дълго Сам Банкман-Фрийд ще остане там. Прокурори предполагат, че той може да бъде преместен в поправителен дом в северната част на щата Ню Йорк.

Прокурорите са поискали от съдията да отмени гаранцията от 250 млн. долара на Банкман-Фрийд, след като го обвиниха в изтичане на документи в опит да дискредитира Елисън – ключов свидетел на правителството. Прокурорите преди това повдигнаха въпроса за проблемното поведение на Банкман-Фрийд през януари. Тогава той изпрати съобщение до бившия генерален съветник на FTX по криптирано приложение с предложение да „проверят нещата помежду си“.

Съобщението на Банкман-Фрид до бившия главен съветник е опит двамата да „пеят от един сборник с химни“ и „за манипулиране на свидетели“, според съдията Каплан. Той допълва, че освобождаването под гаранция не е „работещо решение в дългосрочен план, особено с някой, който е показал готовност и желание да рискува да пресече линията“.

Спорът за гаранцията на Банкман-Фрийд започна миналия месец, след като в New York Times излезе публикация, която цитира бележки, направени от Елисън в Google Docs. Елисън и Банкман-Фрийд преди това са имали връзка. Бележките са „изключително лични и интимни“, коментира Каплан и допълва, че те не са нещо, което някой във връзка би искал да сподели с някого, камо ли с New York Times.

Прокурорите твърдят, че Сам Банкман-Фрийд е получил достъп до документите чрез собствения си Google Drive и след това ги е показал на репортера на Times.

Като се аргументира срещу задържането на клиента си, адвокатът Марк Коен посочва необходимостта Банкман-Фрийд да се подготви адекватно за предстоящия процес - задача, която би била трудна от MDC. Прокурорите обаче посочват, че правителството е разговаряло със затвор в окръг на два часа северно от Ню Йорк, където Банкман-Фрийд ще може да използва лаптоп и да разглежда правни материали.

Коен твърди, че Банкман-Фрийд не е възнамерявал да влияе на свидетелите. Той е под домашен арест в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния, от миналия декември, след като беше арестуван на Бахамите.

Сам Банкман-Фрийд беше обвинен в организирането на многомилиардна измама чрез компаниите FTX и Alameda Research, които се сринаха миналия ноември. Той не се признава за виновен по повдигнатите обвинения.

Времето на Банкман-Фрийд зад решетките досега е минимално – той прекара няколко дни в прословутия затвор „Фокс Хил“ на Бахамските острови, преди да се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ. Допълнителна една нощ той прекара в арест в САЩ, преди да бъде освободен под гаранция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още