IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненията срещу Банкман-Фрийд са разделени в две дела

Основните обвинения остават за октомври, а допълнително повдигнатите ще са в рамките на процес през март догодина

10:51 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Делото срещу съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрийд е разделено на две, след като съдия постанови, че той трябва да участва в два отделни съдебни процеса заради нерешен спор около екстрадирането му от Бахамите, съобщава Bloomberg.

Банкман-Фрийд, който е изправен пред 13 обвинения, свързани с краха на криптоборсата, оспорва пет от тях, тъй като по думите му те не са включени в споразумението за екстрадиране, което позволи връщането му в САЩ миналия декември.

В четвъртък областен съдия Люис Каплан одобри искането на федералната прокуратура за разделянето на обвиненията, избягвайки правен спор, който евентуално би могъл да забави плановете за процеса срещу Банкман-Фрийд през октомври.

Сега второ дело се планира за март 2024 г. по обвиненията, които включват банкова измама и подкуп.

Банкман-Фрийд поиска съдията да отхвърли изцяло обвиненията, повдигнати след екстрадирането, след като убеди съд на Бахамите по-рано този месец временно да попречи на местните власти да дадат на правителството на САЩ зелената светлина, от която се нуждае, за да потвърди пет обвинения, появили се след първоначалните обвинителен акт.

На подсъдим може да му бъдат повдигнати само обвиненията, за които е екстрадиран в САЩ, въпреки че прокуратурата настоява, че може да повдига и нови, ако бахамските власти са съгласни. Това съгласие обаче все още не е дадено.

След като Банкман-Фрийд получи съгласието на бахамските власти, прокурор Деймиън Уилямс поиска от съдия Каплан повдигнатите преди и след екстрадирането обвинения да бъдат разделени в два отделни съдебни процеса, за да не се бави делото за октомври.

По време на изслушване в четвъртък прокурор Нейтън Рен заяви, че след разговори с бахамските власти, прокуратурата смята, че правителството там ще даде съгласието си за новите обвинения преди започването на делото.

Осемте обвинения срещу Банкман-Фрийд, които са в основата на тазгодишния съдебен процес, са най-сериозните, срещу които ще се изправи. Обвинението, което му бе повдигнато през декември, включва организиране на дългогодишна измамна схема с FTX, която е струвала на потребители и инвеститори милиарди долари.

През февруари прокурорите повдигнаха срещу Банкман-Фрийд нови обвинения в още четири престъпления. Месец по-късно бе добавено още едно към списъка – за подкупване на китайски служители, за да освободят 40 милиона долара, замразени на криптоборса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още