IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатите на Банкман-Фрийд ще оспорят валидността на новите му обвинения

Като пледира „невинен“ клиентът му „не признава, че може да бъде съден по новите обвинения след екстрадирането“, заяви неговият адвокат

17:07 | 31.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Адвокатите на Сам Банкман-Фрийд ще оспорят валидността на новите обвинения, повдигнати срещу бившия криптомагнат и съосновател на FTX, след като бе екстрадиран от Бахамите в САЩ, съобщава Bloomberg.

В четвъртък Банкман-Фрийд се появи във федерален съд в Манхатън и пледира невинност по пет нови обвинения, включително злоупотреба с финансиране за предизборни кампании и подкуп, с което обвиненията му станаха общо 13. Прокуратурата заведе два нови обвинителни акта, след като повдигна първите си обвинения през декември след краха на криптоимперията на Банкман-Фрийд месец по-рано.

Неговият адвокат Марк Коен заяви пред съдебните заседатели, че като пледира „невинен“ клиентът му „не признава, че може да бъде съден по новите обвинения след екстрадирането“. Това ще бъде обект на правни мерки на защитата, коментира още той.

Извън съда говорителят на Банкман-Фрийд Марк Ботник потвърди, че защитата „ще оспори новите обвинения“.

Обвинения, заведени след като обвиняемият е екстрадиран, могат да бъдат оспорени в някои случаи, но много зависи от зададените условия. По закон възможността на правителството да повдига нови обвинения е ограничено от тези, за които обвиняемият е екстрадиран.

Но ако обвиняемият се откаже от правото си на изслушване за екстрадиране – както направи Банкман-Фрийд – той губи правата си в рамките на договора за екстрадиране, посочва бившият прокурор Майкъл Цвайбак.

„Това не беше ситуация, при която имаше окончателна заповед след официален процес на екстрадиране, нареждаща той да бъде екстрадиран, след като упражни всичките си права съгласно договора“, каза Цвайбак. „Той се съгласи на екстрадиция, след като договори благоприятни условия за предаване. Той се отказа от всичките си права по договора“, допълни той.

Но дори и властите в Бахамите да дадат съгласие за дело по обвинения, които не са покрити от заповедта за екстрадиране, Банкман-Фрийд все още може да оспорва, че съгласието му да бъде върнат в САЩ зависи от това той да бъде съден само за първоначалните престъпления, заяви професорът по право в Университета на Вирджиния Ашли Дийкс.

Банкман-Фрийд първоначално сигнализира, че ще оспорва екстрадирането си, след като бе арестуван на Бахамите на 12 декември. По-късно се съгласи да се върне в САЩ, където бе пуснат под гаранция от 250 млн. долара при специфични условия след преговори с федералната прокуратура в Манхатън.

Сега той пледира невинност по всички повдигнати обвинения и се очаква да се изправи пред съда през октомври.

В понеделник прокуратурата обвини Банкман-Фрийд, който се намира в дома на родителите си в Калифорния, в подкуп на китайски държавни служители, придавайки ново измерение на делото в измама срещу него.

Преди това, в края на февруари, той бе обвинен заедно с двама други, че незаконно са искали да повлияят на регулаторните политики за криптовалутите, дарявайки милиони долари както на Демократическата партия, така и на Републиканската.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още