IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвинява Банкман-Фрийд в заговор за формиране на криптополитики

Неговите дарения могат да се окажат най-голямото вливане на незаконни пари в американската политическа система от десетилетия

10:49 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нов обвинителен акт срещу Сам Банкман-Фрийд и двама съучастници посочва, че те незаконно са искали да повлияят на регулаторните политики за криптовалутите, дарявайки милиони долари както на Демократическата партия, така и на Републиканската.

Банкман-Фрийд е обвинен в огромна по размери измама, довела до миналогодишния крах на неговата криптоборса FTX. Новите обвинения, които станаха ясни в четвъртък, се отнасят до двамата души, които според правителството са участвали в предполагаемата финансова схема, свързана с предизборните кампании. Парите за политически цели от тях, както и от други мениджъри на FTX – за които прокуратурата казва, че представляват „наводняването на политическата система с десетки милиони долари в незаконни дарения“ – имат потенциала да са най-голямото вливане на незаконни пари в американската политическа система от десетилетия.

Освен Банкман-Фрийд бившият съглавен изпълнителен директор на FTX Digital Markets Раян Саламе и бившият директор по инженерните въпроси Нишад Сингх са сред най-големите политически донори от кръга на FTX. Заедно те са дали 70,5 млн. долара по време на междинните избори през 2022 г. Преди това Банкман-Фрийд отделно е дарил 5,6 млн. долара в рамките на същия изборен цикъл.

Засега американските власти не назовават съучастниците на Банкман-Фрийд, саламе и Сингх не се споменават в обвинителния акт, нито са били обвинени. Адвокати и на двамата не са отговорили на запитвания за коментар. Говорител на Банкман-Фрийд също е отказал коментар.

Десетки кандидати и политически комитети са получили даренията. Обвиненията могат да изправят широк набор от републиканци и демократи, комитети и други групи за набиране на средства пред сложни правни процедури и да ги принудят да върнат парите с лихва и то точно когато набират средства за президентските избори през 2024 г.

Новият обвинителен акт предлага много повече подробности за делото на 30-годишния предприемач, който пледира „невинен“ и делото срещу него предстои през октомври. В него подробно се представя как той е присвоил милиарди долари от потребителски депозити и ги е използвал, за да подкрепи империята си – правейки спекулативни инвестиции, дарявайки за благотворителност, опитвайки се да повлияе на криптополитиките във Вашингтон и да забогатее през това време.

Под натиск

Документите включват обвинения в банкова измама, в нарушаване на законодателството при преводите на пари, както и искания за конфискация на активи. Според правителството активите – за някои от които Банкман-Фрийд вече каза в интервюта, че не притежава – включват средства по сметки на конкурента Binance, както и над 55 млн. акции в Robinhood Markets. Те също така включват и над 170 млн. долара в кеш, държани преди това в банката Silvergate, както и 50 млн. долара по депозит в банка Farmington.

Натискът върху Сам Банкман-Фрийд расте. Според запознати източници Сингх готви да сключи сделка с прокуратурата, която иска да повдигне обвинения в измама срещу него. Гари Уан, съоснователят на FTX и основен програмист, както и бившият главен изпълнителен директор на Alameda Research Каролин Елисън, бивша приятелка на Банкман-Фрийд, вече се признаха за виновни и сътрудничат с властите срещу него. И двамата се споменават в новите обвинения, но отделно от двамата съучастници.

Около март 2022 г. Банкман-Фрийд и други са започнали координирането на политическите дарения, направени със средства от FTX и Alameda, чрез криптиран самоизтриващ се чат в Signal, наречен красноречиво „Обработване на дарения“, става ясно от документа.

Прокуратурата твърди, че Банкман-Фрийд и предполагаемите му съучастници са направили над 300 незаконни политически дарения за десетки милиони долари, използвайки подставени донори или корпоративни средства. Банкман-Фрийд е осъществил операцията отчасти, за да „подобри личната си позиция във Вашингтон, да подобри профила на FTX и да любезничи на кандидати, които биха могли да помогнат“ за изготвянето на благоприятно за него законодателство, става ясно от обвинителния акт.

Прокуратурата твърди, че Банкман-Фрийд и предполагаемите му съучастници са направили над 300 незаконни политически дарения за десетки милиони долари.

Банкман-Фрийд обаче не е искал да бъде свързван нито с лявото, нито с дясното, така че е използвал други за даренията, посочва прокуратурата. Един от съучастниците е станал един от най-големите донори на Демократическата партия по време на междинните избори и е правил дарения, „за да затвърди дневния ред на Банкман-Фрийд“, се казва в документа от 39 страни – почти три пъти по-дълъг от декемврийското обвинение.

На някои места се дават знаци за самоличността на съучастниците. Така например се казва, че Банкман-Фрийд е накарал неназован човек да даде 107 хил. долара дарение на Комитета на демократите за щата Ню Йорк. Сингх е единственият донор, дал такава сума за групата на последните избори.

През декември на Банкман-Фрийд му бяха повдигнати осем обвинения, включително за злоупотреба с милиарди долари потребителски средства. Обвинителният акт бе представен след седмици на спекулации дали ще бъде арестуван, след като неговата компания – една от най-големите криптоборси в света тогава – започна процедура по фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още