IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови обвинения в банкова измама са повдигнати срещу Банкман-Фрийд

Според документите той трябва да възстанови активи на стойност стотици милиони долари

18:47 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд е изправен пред допълнителни обвинения, включително в банкова измама, в рамките на нов обвинителен акт, представен в четвъртък.

В допълнение към досегашните осем обвинения, срещу някогашния вундеркинд на криптосектора са повдигнати и такива за управление на нелицензиран бизнес за парични преводи, съобщава CoinDesk.

Банкман-Фрийд и други, в опит да открият банкова сметка, „погрешно са заявили пред финансова институция, че сметката ще бъде използвана за търговия“ и дейност на маркет-мейкър, когато в действителност е използвана за получаване и предаване на потребителски средства, става ясно от обвиненията. Той също така е открил компания, за да представи „фалшива история“ на неназована банка, която преди това не е била склонна да му открие сметка, става ясно още.

Банкман-Фрийд и други конспиратори „са се споразумели и са направили корпоративни дарения на кандидати и комитети в Южния район на Ню Йорк, които са били отчетени на името на друг човек“, се казва още в документите.

Бившият главен изпълнителен директор на FTX е искал да дари най-малко 1 млн. долара на про-ЛГБТИ група за политическо действие, но не е могъл да намери бисексуален или гей служител в компанията, на когото да има доверие, се посочва в документите. Неназован мениджър е бил принуден да направи дарението, докато друг е направил същото, но за републикански каузи, става ясно.

„Използването на донор параван от Банкман-Фрийд му е позволило да избегне ограниченията за вноски за индивидуални дарения на кандидати, на които вече е дарявал“, се казва в документа.  

Обвинителният акт иска от Банкман-Фрийд да възстанови активи на стойност стотици милиони долари, които в много случаи вече са конфискувани от правителството. Това включва 55 млн. акции в приложението за търговия Robinhood на стойност около 550 млн. долара в момента. Също така се иска конфискацията и на над 140 млн. долара в кеш, държани в банката Silvergate и Farmington State Banks.

Очаква се делото срещу Банкман-Фрийд да започне през октомври. Негов говорител е отказал коментар за CoinDesk.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още