IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крахът на FTX: Задача по математика за лъжци и дългата сянка на Банкман-Фрийд (Част 2)

Ранната връзка между Банкман-Фрийд и Уан се ражда от задача по математика, която включва – освен всичко друго – и група лъжци

11:48 | 18.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Едно от най-ключовите събития за пазарите не само през последната година, но и в относително кратката история на криптосектора бе крахът на една от най-големите криптоборси FTX и падението на нейния съосновател Сам Банкман-Фрийд. Зад кулисите обаче остава другият съосновател Гари Уан, който играе ключова роля в събитията от ноември, чиито последици се усещат все още. За динамиката на отношенията между двамата и как всичко това се отразява на FTX разказват Ава Бени-Морисън и Ани Маса в обширен материал за Bloomberg. Investor.bg представя втора част от разказа. Началото може да прочетете тук.

Лагерите по математика

Ранната връзка между Банкман-Фрийд и Уан се ражда от задача по математика, която включва – освен всичко друго – и група лъжци.

По това време двамата не се познават. Задачата е част от тяхното индивидуално кандидатстване за канадско-американски лагер по математика – петседмична лятна програма за надарени ученици, която посещават през 2008 г. През тази година, в която пътищата им се пресичат на лагера за първи път, програмата се провежда в Reed College, малко учебно заведение в Портланд, Орегон, където Стив Джобс е изучавал калиграфия за известно време.

Банкман-Фрийд тогава е на 16, Уан е на 15. Ето каква е била задачата:

Има 26 ученици в Логическия лагер; 18 от тях винаги казват истината, а останалите 8 винаги лъжат. Разбира се, всеки в лагера знае кой кой е. един ден n на брой лагерници седят в кръг. Всеки от тях казва: „Точно един от двамата съседни на мен хора е лъжец“. При какви стойности на n > 2 това твърдение е възможно?

(Отговорът: цели числа от 3 до 8 и кратни на 3 от 9 до 24. За пълен брой точки те трябва да докажат, че никое друго решение не е възможно.)

Двамата пристигат в Reed това лято от сякаш два напълно различни свята. Банкман-Фрийд израства в кампуса на Станфордския университет в Калифорния, където родителите му са професори по право. Уан пък емигрира от Китай, когато е на 8 години. Той идва от предградие на Чери Хил, Ню Джърси, източно от Филаделфия. Баща му мести семейството там след кратък престой в Минесота.

Като тийнейджър в гимназията Cherry Hill High School East Уан изглежда точно като обичащ числата свръхамбициозен ученик, който може да свърши в мелачка за мозъци като Massachusetts Institute of Technology (MIT). Годишникът му от 2011 г. показва Уан като тийнейджър. Освен клуба по математика – където получава прякора Хектор в чест на великия троянски войн от гръцката митология – Уан е част и от клуб по химия и отбора по шах, също така свири на виола в симфоничния оркестър.

До 10-и клас вече изучава пресмятания с множество неизвестни. Също така участва и в Олимпиадата по компютърни науки на САЩ.

Томи Тан, съпрезидентът на клуба по математика в училище, си спомня, че в свободното си време Уан е обичал да играе Мафия – парти игра със скрити самоличности, при която играчи се опитват да се „избият“, преди другите да ги хванат.

Цитатът под годишника на Уан от 2011 г. звучи почти пророчески. Той е от Дъглас Адамс, автор на култовата научно-фантастична комедия „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

„Да учиш означава следното: „Нали знаеш онова нещо, което току-що направи? Не го прави“.

Студентският вестник на Сherry Hill East – Eastside Online, публикува още детайли в поредица публикации, наречени „Архивите на Уан“. Изглежда това е единственото издание, пред което член на семейството на Уан говори, откакто се случва крахът с FTX. (Семейството му отказва да бъде интервюирано от Bloomberg News).

Последна актуализация: 11:52 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още