IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крахът на FTX: Една история за приятелство, предателство и горчив успех (Част 1)

Много може да се каже за случилото се с една от най-големите криптоборси, но в основата на събитията може да се окаже едно провалено приятелство

11:35 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Едно от най-ключовите събития за пазарите не само през последната година, но и в относително кратката история на криптосектора бе крахът на една от най-големите криптоборси FTX и падението на нейния съосновател Сам Банкман-Фрийд. Зад кулисите обаче остава другият съосновател Гари Уан, който играе ключова роля в събитията от ноември, чиито последици се усещат все още. За динамиката на отношенията между двамата и как всичко това се отразява на FTX разказват Ава Бени-Морисън и Ани Маса в обширен материал за Bloomberg. Investor.bg представя първа част от разказа.

Те извървяват дълъг път заедно – от хлапета, състезаващи се в олимпиади по математика, през съквартиранти в Massachusetts Institute of Technology до криптомилиардери.

Сега федералните са погнали и двамата – и единият ще се обърне срещу другия.

„Може да оправим нещата“, пише Сам Банкман-Фрийд в приложението за криптирани съобщения Signal.

Гари Уан не му отговаря.

Кога се случва това: в средата на ноември, дни след краха на FTX. Мястото: пентхаус за 40 млн. долара на Карибите – последна спирка, според американските власти, в една поредица от лъжи, простираща се от самото начало на криптовалутната империя на FTX.

Уан, софтуерният гений на FTX и пазител на тайните на компанията, се крие в една от петте спални на гледащия към океана имот, където работи заедно с Банкман-Фрийд и осем други свои колеги. Той излиза оттам с двама адвокати, дошли от Ню Йорк и застанали редом до него. Съобщава, че си тръгва.

„Казах нещо от рода на: „Окончателно ли си взел решение или искаш да говорим за това?“, спомня си Банкман-Фрийд за последния разговор, който води с Уан, по време на интервю от дома на родителите си в Калифорния. „Той каза, че е решил и това е“, допълва той.

Това, което Уан обаче не казва, е, че ще се обърне срещу приятеля си, печално известния вече фронтмен на FTX.

Гари Уан и Сам Банкман-Фрийд. Това е едно от малкото изображения на Уан, което може да бъде намерено онлайн.

Тези последни моменти в Насау – последвани от съобщенията от Банкман-Фрийд в Signal – отбелязват повратна точка и за двамата мъже. Раздялата им ще остане преломен момент в грандиозния възход и още по-грандиозното падение на FTX – някога една от най-големите криптоборси в света.

В продължение на десетилетие и половина, почти през целия им осъзнат живот, Банкман-Фрийд и Уан очертават път на изумителен успех заедно. Банкман-Фрийд си създава образ на детето чудо на криптосектора, готов да похарчи милиарди за спасяване на човечеството. Уан пък работи в сенките – оставайки до голяма степен мистерия за външния свят.

Интервюта с хора, близки до Уан, от училище, колежа и FTX, както и анализи на стотици страници документи, свързани с разплитащата се съдебна драма, успяват да попълнят някои ключови празноти в събитията от последните месеци. Като се имат предвид правните неволи, бившите служители на FTX говорят анонимно. Адвокатът на Уан, Илан Граф, е отказал коментар за Bloomberg.

И докато Банкман-Фрийд печели световната си популярност, то Уан живее живот по ръба на тълпата – усмихва се, кима, не изпъква – преди да се оттегли още по-навътре в усамотението на гениалния си ум.

Сега Банкман-Фрийд и Уан, приятели от тийнейджърство, се изправят един срещу друг. И двамата представят противоречаща информация за фиаското с FTX и за това кой в действителност е виновен. Връзката на любов и омраза между двамата съоснователи, както и въпросите за това кой кого е контролирал са в основата на историята на FTX.

Уан и Каролин Елисън, бивш ръководител на Alameda Research, търговското подразделение на FTX, се признаха за виновни по редица федерални обвинения. Те си сътрудничат с прокуратурата с надежда да получат по-леки присъди.

Уан, който също така съдейства и на екипа, управляващ FTX в процеса на фалит, дава информация за вътрешния механизъм на работа на борсата, консултиран от адвокатите си, посочват трима източници, пожелали анонимност.

В същото време Банкман-Фрийд, който е на свобода под гаранция от 250 млн. долара, но трябва да живее в дома на родителите си с електронна гривна, държи на невинността си. Той пледира „невинен“ и ще трябва да се изправи пред съда този октомври.

Уан може да даде още по-заплетена сводка за това, което се е случило в FTX, дори и от Елисън – бивша приятелка на Банкман-Фрийд, посочват вътрешни източници от компанията. И все пак през цялото време, въпреки новините в таблоидите, Уан остава загадка. Сам Банкман-Фрийд е ескортиран до съда в Насау. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Сам Банкман-Фрийд е ескортиран до съда в Насау. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

„Беше огромен шок“, казва Томи Тан, съпрезидент на клуба по математика заедно с Уан в гимназията им в Ню Джърси. „Наистина е щуро да откриете, че ваш съученик се оценява на няколко милиарда долара и сега го грозят години затвор“, посочва той.

Банкман-Фрийд, известен на света и с инициалите си СБФ, се определя сам като лош програмист. Обратно, Уан впечатлява съучениците си с уменията си да програмира, откакто е в училище. Колегите гледат на него като на тихия гений на FTX, магьосник единак, който работи в странни часове на денонощието, пренебрегва сигналите на социално общуване и не обръща внимание на съобщенията си в Slack.

Тяхното необичайно приятелство споява FTX от самото начало. Един техен бивш колега оприличава Уан на чифт механични ръце, които Банкман-Фрийд може да манипулира, когато си поиска. Служителите на компанията се чудят дали Уан, вълшебникът зад кулисите, може един ден да се окаже риск за цялата компания. Ако нещо се случи с Уан, притесняват се хората, цялото нещо може да се срине като къща от карти.

Така и става на 11 ноември, когато компанията подава иск за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство. Последствията все още се усещат.

Сътрудник като Гари Уан е невероятно ценен за правителството“, казва Марк Кастен, адвокат на Buchanan Ingersoll & Rooney. „Предполагам, че СБФ се е почувствал притиснат до стената“, казва още той.

Очаквайте част 2 и 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още