IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът и падението на криптозвездата SBF

Мъжът, обвинен в „измама от епичен мащаб“, е смятал, че FTX може да погълне дори инвестиционната банка Goldman Sachs

11:12 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Бившата звезда SBF. Снимка:  EPA/JUSTIN LANE
Бившата звезда SBF. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

В света на криптовалутите Сам Банкман-Фрийд претърпя забележителна трансформация: бившата суперзвезда е заподозрян в мащабна измама. В Twitter той съкращава името си само с инициалите си - SBF. Дълго време тези три букви символизираха успеха. На 30-годишна възраст Банкман-Фрийд вече е един от най-богатите хора в света; личното му състояние се оценява от списание Forbes на повече от 26 млрд. долара. Той беше рок звезда в бранша, отказа се от костюмите и вратовръзките и винаги се появяваше с тениска и къси панталони. 

Банкман-Фрийд е спечелил по-голямата част от парите си от FTX, борса за търговия с криптовалути. На тази платформа хората могат да търгуват с биткойни и др. Основава компанията на Бахамите и управлява бизнеса от този ваканционен рай. Бизнесът работеше: легендата на NFL Том Брейди бе посланик на марката, а логото на компанията бе поставено на болидите от Формула 1. Само преди година компанията беше оценена на 32 млрд. долара. Амбициите му изглеждаха безгранични - твърди се, че в този момент 30-годишният мъж е смятал, че FTX може да погълне дори инвестиционната банка Goldman Sachs.

Но нещата се развиват по различен начин. Днес Банкман-Фрийд вече не живее в отпускарския рай, а е под арест в дома на богатите си родители. Двамата елитни професори се застъпват за гаранцията от 250 млн. долара. Американските власти го обвиняват в „измама в епични размери" и пране на пари, за което той се изправи пред съда за първи път във вторник. Твърди се също, че е нарушил законите за партийните дарения, като е направил многомилионни вноски за президента на САЩ Джо Байдън. Той не се признава за виновен по всички обвинения. Ако нещата се развият зле, Банкман-Фрийд е заплашен от до 115 години затвор.

Физика в MIT, първа компания на 25 години

И в други отношения нещата не изглеждат добре: неговата криптоборса FTX междувременно се срина, а частните активи на Банкман-Фрийд се стопиха с 15 млрд. долара в рамките на няколко дни в началото на ноември. Бързият срив е предизвикан малко преди това от един слух. Ръководителят на конкурентната криптоборса Binance изрази съмнения, че FTX все още е ликвидна. Клиентите масово поискаха да си върнат парите и не ги получиха. След това последва неуспешен опит за спасяване - на 11 ноември криптоборсата подаде молба за защита от кредитори.

Друга компания, основана от SBF преди години, се превърна в проблем за криптоборсата. След като изучава физика в известния Масачузетски технологичен институт (MIT), през 2014 г. той започва работа като трейдър, като се занимава основно с ETF-и. След това, през 2017 г., открива за себе си света на криптовалутите. Банкман-Фрийд направи с кибервалутите това, което беше направил с ETF-ите преди: купува биткойни и ги продава директно на други пазари, особено в Япония.

Последва стремителен възход. В края на 2017 г. той започва самостоятелен бизнес, основавайки фирмата за търговия Alameda Research само на 25 години. През май 2019 г. я последва FTX. Банкман-Фрийд използва старата си компания, за да финансира новата. И по този начин създаде и двете: криптопазар (FTX) и криптотърговец (Alameda Research).

Счетоводство чрез Slack

Но старата компания ще се превърне в неговата гибел. Според вътрешни източници Банкман-Фрийд тайно прехвърля 10 млрд. долара от средствата на клиентите на FTX на Alameda. През ноември 2022 г. самият той заяви пред агенция Ройтерс, че е изтълкувал погрешно „объркващото си вътрешнофирмено означаване“. Но и по-късно той не може да обясни какво точно се е случило с парите.

Единствено продължаващото разследване на катастрофата на FTX изважда наяве удивителни неща. 30-годишният мъж не присъства на изслушванията пред Конгреса на САЩ в средата на декември, когато вече бе задържан на Бахамите. Отстраненият основател е представляван от Джон Джей Рей III, адвокат, който е специализиран в трудни бизнес казуси. 63-годишният юрист дава представа за хаотичната компания. Казва, че никога не е виждал толкова тежък провал на компания на каквото и да е ниво. FTX е управлявана от „малка група от изключително неопитни и необразовани хора“. 

Освен това липсвало водене на документация, с което той никога не се е сблъсквал. Фактурите и разходите се съобщават чрез Slack - инструмент, който компаниите използват като услуга за изпращане на съобщения. Служителите искали да водят счетоводството на компанията за милиарди долари с помощта на софтуера Quickbooks. Програмата всъщност е предназначена за водене на счетоводните книги на малките и средните предприятия. „Нямам нищо против Quickbooks, тя е чудесен инструмент, но просто не е за компания за милиарди долари", казва Джон Джей Джей III. Синдикът на FTX Джон Рей. Снимка:  EPA/WILL OLIVER Синдикът на FTX Джон Рей. Снимка: EPA/WILL OLIVER

„Имах лош месец“ 

А SBF? Той запази мълчание след криптотръса, тъй като адвокатите му го посъветвали да го направи. Постепенно обаче той отново се върна в публичното пространство. И се впусна в лек полет на въображението. Ако се вярва на думите му, хората трябвало да знаят истината. В своите изяви той изглежда безпомощен и претоварен. Но може би точно това е впечатлението, което иска да създаде.

В началото на декември той даде първото си интервю след обявяването на фалита пред New York Times. Още по време на подготовката то предизвиква спорове: трябва ли да се дава такава голяма сцена на заподозрян в престъпление? В края на краищата хората са загубили всичките си спестявания. За интервюто 30-годишният мъж е включен от Бахамите. Седнал в слабо осветена стая, с дълбоки торбички под очите, той обясни: „Имах лош месец“. И потвърждава, че не е излъгал. „Никога не съм се опитвал да измамя някого". Отново и отново говореше, че се е объркал. 

Няколко дни по-късно в Wall Street Journal се появява друг разговор. Александър Осипович го е посетил на Бахамите, разказва журналистът от WSJ в подкаст. Той описва обстоятелствата, при които Банкман-Фрийд живее там за последен път. Според подкаста той е живял в апартамент на бивш служител на Бахамските острови и се твърди, че личните вещи на предишния му наемател все още са наоколо. В интервюто 30-годишният мъж прехвърля отговорността върху първата си компания Alameda - и почти не поема отговорност. Той казва, че би желал разделителната линия между двете компании да е била по-ясно очертана. „Бих дал всичко за това“.

Това е подобна аргументация на тази, която вече се използва в NYT. Alameda все още е 90% негова собственост, но той отстъпва управлението на бившата си приятелка Карълайн Елисън. Ето защо в интервюто за WSJ той продължава да твърди, че не знае какво точно се случва там. FTX е била повече от работа на пълен работен ден за него, казва той. И смята, че не би било уместно да се занимава и с подробностите в Alameda. В края на краищата той бил шеф на FTX и би имал отговорност пред клиентите и акционерите на компанията. „И очевидно не съм се справил добре с това". Той се свива, а престараването му звучи като извинение.

Какво се е объркало накрая ще бъде решено от съда. Зрелищното изпитание трябва да започне през есента. За SBF вече се очертава проблем. Двама високопоставени основатели на FTX сами се признаха за виновни и се надяват да се отърват с по-лека присъда. Една от тях може да бъде особено опасна за него: бившата му приятелка и шефка на Alameda Елисън. Тя вече заяви публично, че е знаела какво е направила. И че съжалява. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още