IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на FTX не се призна за виновен

Сам Банкман-Фрийд твърди, че сривът на борсата е причинен от некомпетентност, но не и с умисъл 

11:45 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg

Основателят на фалиралата борса за криптовалути FTX не се призна за виновен на първото изслушване пред американски съд, както се очакваше. Американските власти обвиняват Сам Банкман-Фрийд в „измама в епични размери" и пране на пари. Те също така твърдят, че е нарушил законите за партийните дарения с многомилионните си вноски за кандидатурата на президента на САЩ Джо Байдън и неговите демократи, предава Ройтерс. 

Банкман-Фрийд се яви в Окръжния съд на САЩ в Ню Йорк със син костюм, бяла риза и синя вратовръзка и седна на масата на защитата между адвокатите си Марк Коен и Кристиан Евърдел. Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан определи датата на съдебния процес за 2 октомври, след като американските прокурори заявиха, че очакват да представят всички доказателства по делото през следващите четири седмици. 

Непризнаването на вина беше очаквано, като то печели на 30-годишния Банкман-Фрийд повече време, твърдят правни експерти. Така той ще получи по-добра представа за доказателствата, които прокурорите имат срещу него, и ще планира следващия си ход. Стъпката поставя делото на пътя на дълъг съдебен процес, който може да продължи поне четири седмици.

Банкман-Фрийд излезе от черен джип и се впусна в тълпа от фотографи и телевизионни екипи във вторник, преди насроченото за 14 ч. местно време изслушване в Ню Йорк. През декември американските прокурори в Манхатън внесоха осем наказателни обвинения срещу него, включително за измама и нарушения при финансирането на предизборни кампании.

Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от до 115 години затвор. Отвъд този процес клиентите на FTX искат да подадат колективен иск. Пуснатият под гаранция от 250 млн. долара Банкман-Фрийд засега не трябва да влиза в затвора, но не може да напуска дома на родителите си. А по-рано двама топ мениджъри на FTX се признаха за виновни. Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg

След слуховете за нередности и спасяване от страна на конкурента Binance инвеститорите изтеглиха масово пари от FTX през ноември 2022 г. След това криптоборсата подаде молба за защита от кредитори. Според вътрешни източници Банкман-Фрийд тайно е прехвърлил 10 млрд. долара от средствата на клиентите на FTX на Alameda. Той признава, че е допуснал грешки, но отхвърля обвиненията в криминални деяния.

Синдикът на FTX Джон Рей обясни провала на криптоборсата с факта, че „много малка група от изключително неопитни и необразовани хора" е взимала всички важни решения в компанията. „Никога в кариерата си не съм виждал такъв провал на корпоративния контрол на всички нива в една организация - от липсата на финансови отчети до пълната липса на какъвто и да е вътрешен контрол или управление", заяви той по време на изслушване в Конгреса на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още