IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бахамите конфискуваха 3,5 млрд. долара от FTX заради притеснения за кражба

На по-късен етап средствата трябва да бъдат върнати на потребители и инвеститори, посочват от местния регулатор

11:08 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Властите на Бахамите са поели контрола върху дигитални активи за 3,5 млрд. долара, държани от FTX Digital Markets, става ясно от съобщение, цитирано от Bloomberg.

Комисията по ценните книжа на Бахамите е конфискувала средствата, чиято оценка е по цени от 12 ноември, посочвайки риск от тяхното изразходване заради притеснения на основателя Сам Банкман-Фрийд, които включват кибератаки срещу борсата, съобщава регулаторът.

Само часове след като FTX подаде молба за защита от фалит на 11 ноември, токени за около 372 млн. долара бяха откраднати от борсата. Общо от FTX са изтекли монети за близо 700 млн. долара в рамките на само 24 часа, посочва блокчейн изследователската фирма Nansen.

Комисията по ценните книжа съобщава, че дигиталните активи са под нейния „изключителен контрол“ временно, докато Върховният съд в страната не позволи на регулатора да ги върне на потребители и кредитори, които ги притежават, или на ликвидаторите. Това може да донесе известно облекчение на клиентите на фалиралата борса, след като настоящият изпълнителен директор Джон Джей Рей Трети, който надзирава процеса по преструктуриране, предупреди, че международните потребители могат да загубят повече средства от американските.

Властите на Бахамите разследват мрежата от връзки между фалиралата FTX.com, регистрирана като FTX Digital Markets Ltd., и търговската фирма Alameda Research.

Американското министерство на правосъдието започна криминално разследване във връзка с откраднатите активи, което е отделно от делото за измама срещу Банкман-Фрийд.

Срещи с приближени на Байдън

Междувременно стана ясно още, че Банкман-Фрийд е провел най-малко четири срещи с високопоставени представители на Белия дом тази година в опита си да повлияе на криптополитиките и да изгради връзки във Вашингтон преди краха на империята му.

На 8 септември Банкман-Фрийд се е срещнал със Стийв Ришети, един от старши съветниците на Джо Байдън, съобщава представител на Белия дом, запознат с въпроса. Срещата е била част от поредица подобни.

Банкман-Фрийд е имал поне три други срещи, за които е било известно преди това от данните за посетителите на Белия дом. Те включват датите 22 април и 12 май, когато се е виждал с Ришети, както и 13 май с Брус Рийд, друг приближен на президента. В някои от срещите са участвали и други представители на FTX, включително братът на основателя Габриел Банкман-Фрийд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още