IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребители съдят FTX в рамките на делото за фалита

Група от четирима е поискала съдия по фалитите във вторник да постанови, че притежанията им, съхранявани на борсата, принадлежат на тях, а не на FTX

10:45 | 28.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребители на фалиралата криптоборса FTX са завели дело, надявайки се да бъдат сред първите, които ще получат обратно средствата си, загубени при краха на дигиталната империя на Сам Банкман-Фрийд, съобщава Bloomberg.

Група от четирима потребители са поискали съдия по фалитите във вторник да постанови, че притежанията им, съхранявани на борсата, принадлежат на тях, а не на FTX. Те искат от съдията да даде на потребителите приоритет за връщане на средствата, а не на другите кредитори на FTX, става ясно от съдебни документи. Те също така искат техните действия да бъдат признати за групов иск.

Властите обвиняват Сам Банкман-Фрийд – 30-годишният основател на борсата – в набирането на 1,8 млн. долара от инвеститори чрез измама и използването на средствата на FTX за високорискови залози чрез хедж фонда си Alameda Research, както и покриване с тях на лични разходи. Той е съден за федерални престъпления като измама, пране на пари и др. В момента той е пуснат под гаранция и живее при родителите си в калифорния.

Пари и активи, проследими до потребителите, които никога не са принадлежали на FTX или Alameda или на друг фалирал кредитор, трябва да бъдат маркирани изцяло като принадлежащи на потребителите, се посочва в съдебния иск от 63 страници.

В същото време стана ясно, че федерални прокурори разследван и предполагаемото киберпрестъпление, в рамките на което бяха източени над 370 млн. долара от FTX само часове след като борсата подаде молба за защита от фалит миналия месец.

Сумата е значително по-малка от милиардите, които се предполага, че са откраднати от Банкман-Фрийд, докато е начело на FTX. Самият той обвинява за кризата с компанията собственото си нескопосано управление и неуспешни залози чрез Alameda, като отрича да е мамил умишлено инвеститори.

Освен Банкман-Фрийд потребителите също така съдят и бившият главен изпълнителен директор на Alameda Каролин Елисън, бивша приятелка на Банкман-Фрийд. Според потребителите и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност.

Сделката за акциите на Robinhood

От съдебни документи стана ясно също, че основателят на FTX е признал, че заедно с бившия си мениджър Гари Уонг са взели назаем над 546 млн. долара от Alameda Research за покупката на близо 8% от Robinhood Markets Inc.

Двамата са взели парите по-рано през годината. Документи по трансакцията са били подробно описани в клетвена декларация в рамките на дело пред съд по несъстоятелност в Ню Джърси.

Делът в Robinhood – от около 65 млн. акции – е в центъра на многонационална съдебна битка, разиграваща се в Антигуа, Ню Джърси и Делауеър. FTX, фалиралият криптокредитор BlockFi Inc. и индивидуален кредитор на FTX се опитват да получат права върху дела в отделни съдебни дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Дали щяха да го съдят ако бяха спечелили?Никой не иска да губи но...в крипто бизнеса за да спечели един, трябва да загубят хиляди. Ако ви стиска, играйте, но да не ревете после, като тия дето ще го съдят сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още