IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд ще бъде екстрадиран в сряда в САЩ  

Американецът е изправен пред осем федерални обвинения, които могат да му донесат доживотен затвор

08:58 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Задържаният Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Задържаният Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е подписал документи за екстрадиция от Бахамите и ще се върне в САЩ в сряда, съобщи служител на бахамския затвор пред NBC News.

Доун Клеър, изпълняващ длъжността комисар на затворите на Бахамските острови, потвърди във вторник, че Банкман-Фрийд ще отлети за САЩ с федерален самолет след третото изслушване в съдебната зала тази седмица.

Източник, запознат с въпроса, заяви пред CNBC, че екипът на задържания американец не очаква допълнителни проблеми с процеса.

Банкман-Фрийд, неговият американски адвокат и местният му бахамски адвокат се оказаха в противоречие през последните два дни, което доведе до объркване и хаос в съдебната зала в Насау.  Съоснователят на криптоборсата FTX заяви в съда в понеделник, че е готов да се откаже от правото да се бори срещу екстрадирането в САЩ, където ще трябва да се изправи срещу обвинения в измама заради краха на своята криптоимперия. Неговият местен адвокат, Джерон Робъртс, обаче заяви в същото изслушване, че не е запознат с този план, съобщава Bloomberg.

Банкман-Фрийд е изправен пред осем федерални обвинения, включително две обвинения в измама, две в конспирация за измама и едно за пране на пари, всяко от които носи максимална присъда от 20 години, заявиха от министерството на правосъдието. Той е обвинен и в заговор за извършването на измама със стоки, заговор за измама с ценни книжа, както и заговор за измама на САЩ и нарушения на законодателството за финансиране на политически кампании, всяко от което може да му донесе максимум по пет години затвор.

Сега 30-годишният възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT) е изправен пред продължителен съдебен процес и евентуално би могъл да бъде освободен под гаранция, докато се развива производството. 

Прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк твърди, че Банкман-Фрийд е използвал клиентски активи на стойност 8 млрд. долара за екстравагантни покупки на недвижими имоти и лични проекти, включително права за наименуване на стадион и милиони за политически дарения. 

Той е обвинен от федералните правоприлагащи органи и финансовите регулатори в извършването на това, което Комисията по ценните книжа и борсите нарича една от най-големите и „най-наглите" измами в последно време. Новият главен изпълнителен директор Джон Джей Рей, посочен след фалита на FTX, описва ситуацията като „пълен провал на корпоративния контрол" в компанията. 

Банкман-Фрийд бе обвинен във федерален съд в Ню Йорк на 9 декември и бе арестуван три дни по-късно от правоохранителните органи на Бахамските острови по искане на американските прокурори.

Арестът бележи огромното падение на Банкман-Фрийд, който се възползва от бума в стойността на биткойна и други цифрови активи, за да стане милиардер.

Той бе подложен на засилен контрол от началото на ноември, когато клиентите се втурнаха да теглят средства от FTX на фона на опасения за смесване на активите им с тези на фонда Alameda.

Деймиън Уилямс, главният федерален прокурор в Ню Йорк, заяви миналата седмица, че действията на Банкман-Фрийд представляват „една от най-големите финансови измами в американската история".

На 11 ноември борсата, чиято стойност възлизаше на 32 млрд. долара, обяви фалит, а Банкман-Фрийд се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор в същия ден.

След това той бе задържан в Бахамския отдел за изпълнение на наказанията в Насау, известен в миналото като затвора "Фокс Хил". В доклад от 2021 г. Държавният департамент на САЩ описва условията в заведението като „тежки", като цитира пренаселеност, нашествие на гризачи и кофи вместо тоалетни. Местните власти твърдят, че оттогава условията са се подобрили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още