IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебен хаос беляза поредния етап от усилията за връщане на Банкман-Фрийд в САЩ

Бившият главен изпълнителен директор на FTX очаква да е на американска земя още в понеделник, казва запознат източник

09:52 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като достигна внезапна и объркваща пречка в бахамския съд, подготовката за екстрадирането на Сам Банкман-Фрийд в САЩ продължава.

Съоснователят на криптоборсата FTX заяви в съда в понеделник, че е готов да се откаже от правото да се бори срещу екстрадирането в САЩ, където ще трябва да се изправи срещу обвинения в измама заради краха на своята криптоимперия. Неговият местен адвокат, Джерон Робъртс, обаче заяви в същото изслушване, че не е запознат с този план, съобщава Bloomberg.

В крайна сметка процедурата бе прекратена и Банкман-Фрийд бе върнат в ареста. По-късно същият ден Робъртс заяви все пак пред местни медии, че клиентът му няма да оспорва искането за екстрадиране и може да се яви пред съда още същата седмица.

Хаотичната сцена е само последният обрат в сагата около фалита на една от най-големите борси за търговия с криптовалута и обвиненията срещу нейния вече бивш изпълнителен директор. Банкман-Фрийд бе арестуван миналата седмица по искане на американските власти.

Въпреки че първоначално той заяви, че ще оспорва екстрадирането си, в частни разговори наскоро е сигнализирал, че готви връщането си в САЩ още в понеделник. Това съобщава източник, запознат с въпроса и пожелал анонимност.

Промяната в поведението на Банкман-Фрийд отчасти се дължи на очакването, че ще може да бъде пуснат под гаранция в САЩ, казва източникът.

От своя страна, федералният прокурор Тим Хауърд коментира, че сделка за пускане под гаранция в Щатите със сигурност е възможност. Също така доброволното връщане в страната ще помогне да се успокоят страховете, че има опасност Банкман-Фрийд да избяга.

 „Ако обвиняемият предложи по-съществен гаранционен пакет, подсигурен от пари в брой, домашен арест и наблюдение на точното местонахождение, е възможна ситуация, при която прокуратурата да се съгласи“, коментира още той.

Последното изслушване се състоя в съдебна зала с около 20-ина души, включително такива, които видимо работят за американското правителство, и представители на медиите. От самото начало процедурата бе белязана от объркване, след като адвокат Робъртс поиска за разяснение във връзка с целта на изслушването и заяви, че е „шокиран“ от това, че клиентът му е в съда.

„Каквото и да го е довело тук тази сутрин, не включва мен“, каза Робъртс. „Не съм начело на това, което се случва тук, само реагирам“, допълни той.

Прекъсване бе обявено малко след началото на изслушването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още