IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд може да получи до 115 години затвор

Това е максималната присъда, ако бъде признат за виновен по всички обвинения

11:07 | 14.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд на влизане в съда. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд на влизане в съда. Снимка: Bloomberg LP

Арестуваният бивш главен изпълнителен директор на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд може да получи присъда до 115 години затвор, ако бъде осъден по всички осем обвинения, повдигнати от американското министерство на правосъдието. Въпреки това е малко вероятно той да получи толкова дълга присъда, съобщава Bloomberg.

Федералното бюро за разследвания (ФБР), Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), както и Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC) работят „денонощно“, за да разберат какво се е случило по време на „една от най-големите финансови измами в американската история“, заяви прокурорът от Манхатън Деймиън Уилямс на пресконференция.

SEC и CFTC съдят Банкман-Фрийд отделно заради ролята му в краха на FTX. Но обикновено, ако бъдат осъдени, обвиняемите „бели якички“ рядко излежават максималната предвидена присъда за престъпленията си.

На основателя на FTX са повдигнати две обвинения в измама, две в конспирация за измама и едно за пране на пари, всяко от които носи максимална присъда от 20 години, заявиха от министерството на правосъдието. Той е обвинен и в заговор за извършването на измама със стоки, заговор за измама с ценни книжа, както и заговор за измама на САЩ и нарушения на законодателството за финансиране на политически кампании, всяко от което може да му донесе максимум по пет години затвор.

„Измамата си е измама“, коментира помощник-директорът на ФБР за Ню Йорк Майкъл Дрискол по време на пресконференцията. „Няма значение колко сложна е инвестиционната схема, няма значение колко пари са замесени“, допълни той. Сам Банкман-Фрийд и майка му Барбара Фрийд в съда. Снимка: Bloomberg LP Сам Банкман-Фрийд и майка му Барбара Фрийд в съда. Снимка: Bloomberg LP

30-годишният Банкман-Фрийд беше арестуван на Бахамските острови в понеделник и бе обвинен в злоупотреба с милиарди долари средства на потребители на криптоборсата, които той е използвал за дъщерната компания Alameda Research и за упражняване на влияние върху политиката в САЩ, посочи още Уилямс.

Междувременно стана ясно, че съдия на Бахамите е отказал да пусне под гаранция Банкман-Фрийд, оставяйки го в ареста. По време на първото си явяване пред съда съдия Джойан Фъргюсън-Прат заяви, че освобождаването под гаранция на бившия криптокрал носи твърде голям риск. Адвокатът на Банкман-Фрийд предложи гаранция от 250 хил. долара и гривна за проследяване, която да гарантира местонахождението на клиента му. Въпреки това искането бе отхвърлено.

„Рискът от бягство е толкова голям, че Самюел Банкман-Фрийд трябва да остане в ареста“, заяви съдията.

Изслушване за екстрадирането на Банкман-Фрийд бе насрочено за 8 февруари. По-рано във вторник адвокатът му заяви, че ще се оспорват плановете за връщането му в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още