IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Банкман-Фрийд беше арестуван на Бахамите по искане на САЩ

Американската прокуратура повдигна срещу бившия криптомилиардер наказателни обвинения

08:52 | 13.12.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сам Банкман-Фрийд е бил арестуван на Бахамските острови по искане на американските прокурори, които са повдигнали наказателни обвинения срещу опозорения вече бивш криптомилиардер, съобщава Financial Times.

Главният прокурор на Бахамите Раян Пиндер заяви, че полицията на страната е арестувала Банкман-Фрийд, след като е получила „официално уведомление“ от американското правителство, че то е повдигнало наказателни обвинения и „вероятно ще поиска неговото екстрадиране“.

Деймиън Уилямс, прокурор на Южния окръг на Ню Йорк, потвърди ареста в Twitter и заяви, че ходът е бил предприет „по искане на американското правителство“. Обвинителният акт ще бъде разпечатан във вторник сутринта, добави той.

Арестът и наказателните обвинения потвърждават, че американските власти смятат да преследват Банкман-Фрийд лично след катастрофалния срив на борсата FTX миналия месец. Фалитът на базираната на Бахамските острови борса, преди оценявана на 32 млрд. долара, доведе до потенциални загуби за милиони кредитори, включително инвеститори на дребно, и предизвика шокови вълни из цялата криптоиндустрия.

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) заяви, че във вторник ще повдигне отделни граждански обвинения, свързани с предполагаемите нарушения на Банкман-Фрийд на законите за ценните книжа.

„Поздравяваме нашите партньори от правоприлагащите органи за работата по подсигуряването на ареста на Банкман-Фрийд на Бахамските острови по федерални наказателни обвинения“, заяви Гурбир Гревал, директор на подразделението на SEC за правоприлагане, в съобщение.

Кралските бахамски полицейски сили съобщиха, че служители от техния отдел за разследване на финансови престъпления са арестували Банкман-Фрийд малко след 18:00 Източно стандартно време (4:00 ч. Българско време) в жилищния му комплекс в Олбани.

Той е бил арестуван във връзка с „различни финансови престъпления срещу законите на Съединените щати, които са престъпления и срещу законите на Британската общност на Бахамските острови“, добавя полицията в изявлението си.

Банкман-Фрийд, който е бил „арестуван без инциденти“, ще се появи пред съда в Насау във вторник, посочва се още в изявлението.

Арестът му беше направен само ден, преди да даде показания пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ по изслушване, свързано с фалита на FTX.

В писмени показания преди самото изслушване, публикувани в понеделник, Джон Рей Трети – назначеният от съда главен изпълнителен директор на FTX, заяви, че платформата за търговия е фалирала заради „абсолютната концентрация на контрол в ръцете на много малка група изключително неопитни и необиграни лица“.

Рей добавя, че FTX е позволила на своята дъщерна компания – Alameda Research, да заема средства от криптоборсата „без никакви ефективни ограничения“.

Банкман-Фрийд първоначално каза, че не е подготвен да свидетелства на изслушването, но се поддаде на натиска, след като Максин Уотърс – председател на комисията, ясно показа, че законодателите са готови да му изпратят призовка.

В отговор на ареста на Банкман-Фрийд бахамският министър-председател Филип Дейвис заяви, че карибската държава и САЩ имат „споделен интерес да държат отговорни всички лица, свързани с FTX, които може да са предали общественото доверие и да са нарушили закона“.

Дейвис заяви, че бахамските власти ще продължат собствените си регулаторни и криминални разследвания на срива на FTX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още