IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд е все по-близо до призовка за изслушване в Сената

Адвокатът му не е отговорил в срок на искането за доброволно явяване пред Банковата комисия

10:39 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Сам Банкман-Фрийд е пропуснал крайния срок, даден му от комисия в Сената за отговор на искане за свидетелстване на 14 декември. Тогава ще се състои изслушване за краха на неговата криптоимперия начело с FTX.

Адвокатът на Банкман-Фрийд не е отговорил в зададената времева рамка, се казва в позиция на Комисията по банкови, жилищни и градски дела, цитирана от Bloomberg.

„Вярваме, че е важно Банкман-Фрийд да покаже готовност за осигуряването на прозрачност и отчетност на американския народ, като даде показания“, заявиха председателят на комисията Шеръд Браун и членът ѝ Пат Туми в съобщението. „Ще продължим да работим за това той да се яви пред Конгреса, както бе посочено в писмото от сряда“, допълват те.

Във въпросния текст се казва, че Браун и Туми са готови да издадат призовка, ако Банкман-Фрийд не реши доброволно да се появи на изслушването. Бившият криптокрал сега е изправен пред редица разследвания и съдебни дела срещу него или компаниите от бившата му империя.

Банкман-Фрийд, срещу когото засега няма повдигнати обвинения за каквото и да е било престъпление, отрича да се е опитвал да извърши измама, но признава за грешки в управлението на FTX.

Говорителят на Банкман-Фрийд потвърди, че клиентът му е наел адвокат Марк Коен да го представлява. Юристът преди това бе част от екипа, защитавал секс трафикантката Гислейн Максуел.

Банкман-Фрийд бе помолен да свидетелства и пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите. Според председателя Максин Уотърс е „наложително“ той да се яви на изслушването на 13 декември.

В същото време по-рано стана ясно, че новият главен изпълнителен директор на FTX и адвокатите по фалита на компанията са се срещнали с федерални прокурори от Манхатън, разследващи краха на борсата и обвиненията, че компанията е злоупотребила с милиарди долари потребителски средства. За това съобщиха запознати пред Bloomberg.

Джон Джей Рей Трети, който бе назначен начело на FTX миналия месец, се е срещнал тази седмица с представителите на прокуратурата. Въпреки че подробности за срещата не са известни, то тя предполага възможно припокриване между криминалното разследване и това за фалит, което разкри хаотичното управление на компанията под основателя и бивш главен изпълнителен директор Банкман-Фрийд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още