IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатори искат Банкман-Фрийд да свидетелства за FTX на 14 декември

Шеръд Браун и Патрик Туми са готови да изпратят призовка, ако бившият криптокрал не пожелае да се яви доброволно

10:40 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Американските сенатори Шеръд Браун и Патрик Туми са поискали Сам Банкман-Фрийд да свидетелства по време на изслушване за срива на криптоборсата му FTX на 14 декември, става ясно от писмо, публикувано в сряда.

Браун, който е председател на Банковата комисия в Сената, заяви, че той и Туми са готови да изпратят призовка, ако бившият криптокрал не пожелае доброволно да се яви, съобщава Bloomberg.

Браун посочва, че банкман-Фрийд „трябва да отговаря“ за провала на FTX Trading Ltd и Alameda Research. „Все още има важни въпроси без отговор за това как средства на клиенти са били присвоени, как клиенти не са могли да теглят собствените си пари и как Вие сте организирали покриване“ на случилото се, посочва той.

По-рано самият Банкман-Фрийд заяви, че е готов да се яви пред друга комисия – тази за финансови услуги в Камарата на представителите – но след като приключи с анализа си на случилото се. В отговор Максин Уотърс, председател на комисията, каза, че е „императив“ той да присъства на изслушването на 13 декември.

„На базата на ролята ви на главен изпълнителен директор и Вашите интервюта в медиите през последните няколко седмици ни е ясно, че информацията, която имате до този момент, е достатъчна за свидетелстване“, написа Уотърс в Twitter.

Но до сряда вечерта тонът ѝ се затвърди още: „Призовка определено е сред опциите“, написа тя.

Писмото на Браун и коментарите от Уотърс бяха направени по време на нова седмица, изпълнена с интервюта на Банкман-Фрийд за различни медии и подкасти въпреки съветите на различни адвокати.

По-рано тази седмица представител на Банкман-Фрийд потвърди, че бившият криптокрал ще работи с адвокат Марк Коен – в миналото част от екипа, представляващ осъдената за секс трафик Гизлейн Максуел.

Въпреки че досега Банкман-Фрийд няма повдигнати обвинения, той е изправен пред редица разследвания и съдебни дела, насочени конкретно срещу него или срещу неговите компании, или и двете. Наскоро прокуратурата започна разследване каква роля може да е имал Банкман-Фрийд и неговата Alameda в срива на стейбълкойна TerraUSD, става ясно от информация на New York Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още