IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът FTX: Глобалните регулатори най-накрая се насочват към криптоплатформите

На криптопазара функционалното разделение, което съществува в основните финанси, не съществува, смята председателят на Международната организация на комисиите по ценни книжа

11:15 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Сривът на криптоборсата FTX направи спешен въпроса за необходимостта от регулация на криптосектора. Такива „конгломератни“ платформи ще са целта на регулаторите през 2023 г., коментира в интервю новият председател на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) Жан-Пол Серве.

По думите му регулирането на криптоплатформите може да се основава на принципи от други сектори, които се справят с конфликти на интереси, като например агенции за кредитен рейтинг и компилатори на пазарни показатели, без да се налага да започва от нулата, предава Ройтерс.

Криптоактиви като биткойн съществуват от години, но регулаторите се съпротивляваха да се намесят и да напишат правила за сектора. Сривът на FTX обаче, който изправи около 1 млн. кредитори пред сериозни загуби, ще промени това, коментира Серве пред агенцията.

„Чувството за неотложност не беше същото дори преди две или три години. Има някои различни мнения относно това дали криптовалутите са истински проблем на международно ниво, защото някои хора смятат, че това все още не е съществен проблем и риск“, допълва той.

„Нещата се променят и поради взаимосвързаността между различните видове бизнес. Мисля, че сега е важно да можем да започнем дискусия и да вървим напред“, казва още той.

IOSCO, която координира правилата за страните от Г-20, вече е определила принципи за регулиране на стабилните монети. Сега фокусът на организацията се насочва към платформите, които търгуват с тях.

В основните финанси има функционално разделение между дейности като посредничество, търговия, банкови услуги и емитиране, като всяка има свой собствен набор от правила за поведение и предпазни мерки. Серве посочва, че на криптопазара през повечето време това не важи.

Появиха се "криптоконгломерати“ като FTX, които изпълняват множество роли - брокерски услуги, попечителство, собствена търговия, издаване на токени, всичко това под един покрив, което поражда конфликти на интереси, казва той в интервюто.

„От съображения за защита на инвеститорите е необходимо да се предостави допълнителна яснота на тези пазари чрез целенасочени насоки за прилагане на принципите на IOSCO за криптоактивите“, допълва той.

„Възнамеряваме да публикуваме доклад от консултациите по тези въпроси през първата половина на 2023 г.“, добавя Серве.

Базираната в Мадрид IOSCO е обединяващ орган за наблюдатели на пазара, като Комисията за ценни книжа и борси в САЩ, Bafin в Германия, Японската агенция за финансови услуги и Органът за финансово поведение на Обединеното кралство. Всички те се ангажират с прилагане на препоръките на огранизацията.

Новите пазари на криптоактиви на Европейския съюз или рамката MiCA е „интересна отправна точка“ за разработване на глобални насоки, тъй като се фокусира върху надзора на криптооператорите, допълва Серве, който също така председателства финансовия регулатор на Белгия FSMA.

„Мисля, че светът се променя. Знаем, че има известно пространство за разработване на нови стандарти за надзор на този вид криптоконгломерати. Има очевидна необходимост“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още