IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде ще се разпрострат ефектите от краха на FTX?

Крахът на криптоборсата трябва да направи сферата по-сигурна за инвеститори и потребители, коментира Владислав Драмалиев

21:33 | 11.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Репутационният удар по криптосвета ще бъде значителен след колапса на FTX, но доверието ще се възстанови с въвеждането на все повече регулации. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria, след като криптоборсата FTX започна процедура по защита от фалит в САЩ.

"Когато е възможно личности като Сам Банкман-Фрийд да прикриват 8 млрд. долара дупка във финансите си в продължение на месеци и да доведе до колапс на голяма част от централизираната криптоекосистема, нещо определено не е както трябва“, посочи анализаторът. По думите му регулации за тези компании са абсолютно необходими.

„Най-важното за потребителите след този инцидент е да са сигурни, че техните средства са защитени и ако депозират криптоактивите си на тези борси, няма да ги загубят", отбеляза Драмлиев.

„Процесите за по-силни регулации на сектора са започнали (в ЕС започва да действа Директивата за пазарите на криптоактиви) и след този случай те само ще се засилят“, допълни той.

Драмлиев смята, че промяната на статуквото в криптопространството, след този колапс, в средносрочен и дългосрочен план ще бъде нещо крайно позитивно - ще наложи нови по-добри практики за управление на риска.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) има своя вина за случилото се, тъй като от години бави приемането на регулации за търговията с криптоактиви. „Тази липса на рамка накара FTX да напусне САЩ първо за Хонконг, а след това за Бахамите“, каза Драмалиев.

Той обобщи, че основната причина за краха на FTX е алчността на основателя Сам Банкман-Фрийд, който не е разкрил загубите на свързаната компания Alameda Research след колапса на проекта Terra Luna.

"Банкман-Фрийд е използвал средства на FTX, за да запълни дупките в Alameda. Той се представяше като един от спасителите на криптопространството, готов да предпази други компании от фалит, като ги погълне... но през цялото време Alameda e била в подобно състояние." Изглежда е имало и непечеливши залози на традиционните пазари с пари на клиенти на FTX, допълни Драмалиев.

По думите му дупката в Alameda и FTX е около 8 млрд. долара и тази борса е на практика неспасяема. „Няма финансова логика да се наливат пари в нея, които могат да се използват за нови компании“, коментира още Драмалиев.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Бактерия
преди 1 година
Тази липса на рамка накара FTX да напусне САЩ първо за Хонконг, а след това за Бахамите - когато пишете (или по-скоро преписвате) нещо, замисляте ли се поне за момент, дали казаното има смисъл?В случая очевидно не, защото цитатът е една очевадна лъжа на г-н Драмалиев в подкрепа на тезата му, че, видите ли, всичко в криптосвета е супер и трябва само още малко повече регулация, за да стане още по-супер. Но FTX е напуснала САЩ не в търсенето на повече, а на по-малко регулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
scott
преди 1 година
в затворът за 10 години и ТИШИНА.СВЕТЪТ ДА ВЛАГА, САЩ ДА ТЕГЛАТ! Това е крлиптосветът. А тоз, от статиес е най-омразен. Щото убеждава хорътъ да продължават да наливат у песокот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
scott
преди 1 година
пукесвам от смех!Ало, фараонът, пирамидата у гиза се взриви....ти ме убеждаваш, че съгъ ше направите нови пирамиди и вече, строилите ги роби ше спичелът, щото ше има повече регулации?липсата на регулации от страна на САЩ казва следното: ТОВА СА ЕДНИ ПАРИ, КОИТО МОЖЕМ ДА ОТКРАДНЕМ БЕЗНАКАЗАНО И БЕЗБОЛЕЗНЕНО В КОЯТО СЕКУНДА СИ ПОИСКАМЕ!Прават го днес чрез алчнята от ефтехикс, правили са го и преди: некъв фараон ти крадне 3.9 милярда и се спотайва. ФБР го намира, зима му койните, вкарлва го ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още