IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX иска защита от фалит, Банкман-Фрийд напуска

Компанията за търговия Alameda Research също е част от процедурата, както и 130 други свързани компании

17:51 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоборсата FTX започва процедура по защита от фалит в САЩ, а главният изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд подаде оставка. Това съобщиха от компанията в петък на страницата си в Twitter. Сривът може да се окаже един от най-големите в историята на сектора, съобщава Ройтерс.

Съобщението е факт само дни след като по-големият конкурент Binance се отказа от евентуално придобиване и остави платформата да се бори за набирането на 9,4 млрд. долара от инвеститори и други конкуренти.

Компанията за търговия Alameda Research също е част от процедурата по защита от фалит, както и 130 други свързани компании, става ясно от съобщението на компанията. Според източници именно Alameda е отчасти зад проблемите на FTX, като ѝ дължи около 10 млрд. долара.

Кризата с FTX бележи драматичен обрат за компанията и основателя ѝ Банкман-Фрийд, който доскоро бе смятан за „белия рицар“ на криптоиндустрията и дори бе сравняван с Уорън Бъфет.

Тя също така повдига въпроси и за бъдещето на по-малки компании като BlockFi и фалиралия криптокредитор Voyager Digital, които подписаха сделки за финансова помощ с FTX след краха на стейбълкойна TerraUSD през май, който тласна много компании до ръба.

FTX търсеше спасителна помощ, след като ликвидността бе застрашена заради масовите тегления на инвеститорски средства заради появилите се проблеми.

Новината изпрати криптопазара на червено. Към 18 ч. българско време цената на биткойна се свива с 3,9% за последното денонощие до 16 845 долара, по данни на CoinDesk. Етерът също поевтинява с 4,8% до 1256 долара. При рипъла понижението на стойността е от 3,2%, при Binance Coin 6,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още