IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX предупреждава за фалит без спасителен план за поне 4 млрд. долара

Криптоборсата изпитва недостиг до 8 млрд. долара и са необходими 4 млрд. долара, за да остане тя платежоспособна, заяви източник

10:54 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Основателят на криптоборсата FTX.com Сам Банкман-Фрийд е казал на инвеститорите в нея в сряда, че без финансова инжекция компанията ще трябва да подаде документи за фалит. Това става ясно от информация от източник, запознат със събитията и коментирал пред Bloomberg.

В разговор, преди да стане ясно, че Binance оттегля офертата си за придобиване, Банкман-Фрийд е информирал инвеститорите, че криптоборсата изпитва недостиг до 8 млрд. долара и са необходими 4 млрд. долара, за да остане тя платежоспособна, заяви източникът, пожелал анонимност заради естеството на информацията. FTX се опитва да набере финансиране под формата на дълг, ценни книжа или комбинация от двете, твърди още запознатият.

„Прецаках нещата“, е казал Банкман-Фрийд на инвеститорите, посочва източникът. Той също така е казал, че ще бъде „изключително, невероятно благодарен“, ако инвеститорите могат да помогнат.

Представител на FTX е отказал коментар.

Признаването на проблемите на неговата фирма и ограничените възможности за действие са поразителен обрат за едно от децата гении на криптоиндустрията, което някога се оценяваше на 26 млрд. долара и бе сравнявано с Джей Пи Морган.

FTX има впечатляващ списък с привърженици като Sequoia Capital, BlackRock Inc., Tiger Global Management и SoftBank Group Corp. По-рано през деня обаче стана ясно, че Sequoia е отписала цялата стойност на притежанията си в FTX.com и FTX.us – сигнал, че фирмата не вижда ясен път за възстановяване на инвестицията си.

Самият Банкман-Фрийд до последно е настоявал пред инвеститорите, че Binance ще остане в сделката. По думите му информацията, че изпълнителният директор на борсата Чанпън Джао се оттегля, просто не е вярна.

Около час по-късно Binance обяви, че наистина се отказва.

„Надявахме се да можем да подкрепим потребителите на FTX, като осигурим ликвидност, но проблемите са отвъд нашия контрол или способност да помогнем“, заявиха от Binance в позиция.

А в допълнение на финансовите си неволи FTX е привлякла и вниманието на американските власти.

Комисията по ценните книжа и борсите, както и Комисията за търговия със стокови фючърси разследват дали фирмата коректно е боравила със средствата на потребителите си, както и какви са били връзките ѝ с другите части на империята на Банкман-Фрийд, включително компанията му за търговия с дигитални активи Alameda Research. Представители от министерството на правосъдието също работят с Комисията по ценните книжа и борсите, коментира източник.

По-рано в сряда Чанпън Джао заяви, че не е имал план за поемането на контрола върху FTX, както и че „доверието на потребителите е силно разтърсено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още