IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо случващото се между Binance и FTX е от такова значение за криптосвета?

Mакар криптовалутите да изглеждат като нишов дял на финансовия сектор, сагата между двата най-големи играча разтърси екосистемата

16:20 | 09.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Последните дни бяха бурни в света на така или иначе слабо регулираните криптовалути – изпълнени със замеряне с кал в Twitter, шокиращи придобивания и поевтиняващи цени.

Най-голямата борса в света Binance Holdings Ltd. се готви да придобие конкурента FTX.com, което би било радикално консолидиране на влияние в криптосвета. Предварителното споразумение обаче засега е необвързващо, което кара пазара да изтръпва и носи нови понижения в цените на криптовалутите. И макар те да изглеждат като нишов дял на финансовия сектор, сагата между двата най-големи играча разтърси екосистемата и като нищо може да има дълготрайни последствия, пише Bloomberg.

Какво са Binance и FTX?

Те са две от най-големите криптоборси – пазарът, където инвеститори купуват, продават и съхраняват токени. Binance е най-голямата криптоборса по обем със значителна преднина, а FTX е в топ пет, показват данни на аналитичната компания CoinMarketCap (която също е собственост на Binance).

Кой ги управлява?

Те са управлявани съответно и от двамата най-влиятелни и харизматични хора в криптосвета - Binance от Чанпън Джао (известен с псевдонима си от двете първи букви на името му - CZ), а FTX от Сам Банкман-Фрийд (също известен с инициала SBF).

Банкман, който само допреди няколко седмици бе трейдър на търговската компания Jane Street, беше навсякъде в криптоиндустрията. 30-годишният къдрав бивш милиардер подкрепяше проблемни проекти, включително BlockFi, Voyager Digital и Celsius. Той се радваше на одобрението на имена като Softbank Vision Fund, Сингапурския държавен фонд Тemasek, фонда на Учителския пенсионен план на Онтарио, както и на по-малки инвеститори. Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Джао, на свой ред, е роден в Китай канадски гражданин, който емигрира във Ванкувър на 12 г. и завършва с диплома за компютърни науки университета „Макгил“ в Монреал. Той основава Binance през 2017 г. в Шанхай, но китайското правителство забранява криптоборсите същата година. Сега той е базиран в Дубай.

Защо се развалят отношенията им?

През 2019 г. Binance инвестира във FTX, тогава борса за деривати. Следващата година Binance пуска своя собствена платформа за криптодеривати и бързо става лидер в сегмента.

Напрежението нарасна, докато двете компании поемат по все по-различни пътища по отношение на регулаторите. Банкман-Фрийд свидетелства пред американския Конгрес, а Binance е изправена пред регулаторни разследвания на различни места по света.

Двете компании също така се конкурират за активи, като и двете наддаваха за активи на Voyager Digital – търг, който FTX.US спечели.

Джао и Банкман-Фрийд разменят реплики в Twitter от месеци, карайки се по въпроси, вариращи от лобирането пред американски политици до обвинения в нечестна търговия.

Какво се случи току-що в криптосвета?

Този уикенд Джао писа в Twitter, че Binance ще ликвидира притежанията си от токена FTT монетата, издавана от FTX. 

Туитът последва публикация на CoinDesk, според която Alameda Research, компанията за търговия на дигитални активи на Банкман-Фрийд, държи голяма част от активите си именно в тази монета.

Това предизвика значителни притеснения за състоянието на FTX и инвеститорите започнаха да оттеглят парите си. Цената на FTT се срина със 72% във вторник и продължи движението надолу и в сряда. Ден преди постигането на споразумение Банкман-Фрийд каза в Twitter, че активите на FTX са си „добре“ и че „конкурент се опитва да ни притисне с неверни слухове“.

Последна актуализация: 16:20 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: мрънмрън никога не е било децентрализирано, доста централизирано беше, даже му манипулираха цената ... от самото начало си беше пирамида та дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 1 година
въпреки сички тактики на рекламас, криптопазарът е доминиран от евреи. само те ядоха баницата, щото имаше огромни печалби ТАМ. Съга, днес, пирамидата се срива. Аарон прави удар, ама режа кракъ на моше. Моше му вика - помагай, дан стане видима пирамидата и фараоните и. Е, да ама поради големата ДАЛАВЕРА ФБР вече се е наесило, конфискувало ени криптоси, вкарало тоз ониз в затворът. Съгъ ше има бум! Абе, нали блокчейнъэт беше най-най-най сигурният механизъм у светот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Не ми се струва много "децентрализиращо", когато най-големият, купи следващия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още