IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада в криптосектора: Binance купува конкурента си FTX

Обвързването между двете най-големи криптоборси по обем би довело до сериозни промени в сектора

23:09 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Борсата за криптовалута Binance обяви, че купува своя по-малък конкурент FTX, след като последната се сблъска със сериозна ликвидна криза, която можеше да се разрасне в сектора.

„Този ​​следобед FTX помоли за нашата помощ“, писа в Twitter Джао Чанпън във вторник. „Има значителна ликвидна криза. За да защитим потребителите, ние подписахме необвързващо [писмо за намерение], с което възнамеряваме да придобием напълно http://FTX.com и да помогнем за покриване на ликвидните проблеми“, посочва Джао, цитиран от CNN.

Съобщението смая криптоинвеститорите, тъй като обвързването между двете най-големи криптоборси по обем би отбелязало тектонична промяна на силите в индустрията. Новината предизвика кратко възстановяване на цифровите активи, но то не беше достатъчно, за да успокои разтревожените инвеститори.

Биткойн се срина с повече от 10% във вторник и достигна 52-седмично дъно около 17 600 долара, според CoinDesk. Вътрешната монета FTT на FTX изгуби 85% от стойността си. Други цифрови активи и акции, свързани с индустрията, като Coinbase, също поевтиняха.

Основателят и главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд е една от най-влиятелните фигури в криптопространството. Той се превърна в нещо като банка от един човек през лятото, след като отдели около 1 млрд. долара, за да подкрепи затруднените фирми заради спада на цените на криптото. Във вторник обаче нещата се обърнаха, тъй като собствената му компания беше подложена на сериозен натиск заради FTT.

„Наистина съм шокиран от това“, коментира изпълнителен директор от сектора пред CNN. Business. „Провалът на FTX … би бил нещо като Lehman Brothers за сектора. Ако обаче те бъдат успешно спасени, тогава това вероятно ще попречи на нещата да преминат“, допълва източникът на медията.

Binance и FTX не предоставят подробности за сделката и отбелязват, че ще решават в реално време и на практика в движение. Джао казва в туит, че има още детайли, изчистването на които ще отнеме известно време. „Това е изключително динамична ситуация и... Binance има правото да се оттегли от сделката по всяко време“, посочва той.

Страховете за FTX и Alameda Research, търговската къща на Банкман-Фрийд, започнаха миналата седмица след публикация на сайта CoinDesk, според която голяма част от баланса на Alameda е съставен от FTT - сравнително неликвиден токен. В неделя Джао, ръководителят на Binance, каза, че компанията му ще продаде всичките си притежания – около 580 млн. долара, в FTT заради разкритието.

Съобщението му изплаши инвеститорите и доведе до рязък спад на FTT.

По същество Банкман-Фрийд трябваше да намери тези 580 млн. долара, което нямаше как да случи заради недостатъчна ликвидност.

Според публикация на Ройтерс от криптоборсата FTX са изтеглени около 6 млрд. долара за 72 часа преди вторник сутринта, според съобщение до персонала, изпратено от нейния главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд, което агенцията е видяла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още