IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от нов криптосрив застигат криптоборсата FTX

Продължава да има натрупване на залози „на късо“ за FTT - монетата на платформата на криптомилиардера Сам Банкман-Фрийд

22:15 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страховете за нов криптосрив, подобен на случилото се с фонда Three Arrows Capital по-рано тази година, сковават пазара на дигитални активи във вторник. Този път обаче в главната роля е криптоборсата на милиардера Сам Банкман-Фрийд и неговата фирма за търговия Alameda Research, съобщава CoinDesk.

Данни на CoinGlass показват, че продължава да има натрупване на залози „на късо“ за FTT - монетата на платформата FTX. В същото време общия брой неуредени договори за деривати на криптопазара нараства, като по-рано през деня е достигнал 215 млн. долара.

Спекулациите за случващото се около FTX на Банкман-Фрийд се увеличиха, след като CoinDesk съобщи по-рано миналата седмица, че значителна част от баланса на Alameda се състои именно от FTT и монетата SOL на блокчейна солана.

Оттогава притесненията на пазара за ликвидността на FTX нараснаха. Борсата отчита значителен отлив на стейбълкойни, като само през последната седмица има излизане на монети за 451 млн. долара от основната платформа, както и за други 15 млн. долара от американското подразделение, показват данни на Nansen. Цената на FTT за последните 30 дни. Графика: CoinGecko Цената на FTT за последните 30 дни. Графика: CoinGecko

Засега FTX има баланс от 59,2 млн. долара в USDC, както и 28,5 млн. долара в USDT, както и 8,6 млн. долара BUSD. От своя страна, FTX US има 41 млн. долара в USDC, 12,8 млн. долара в USDT, 39 млн. долара в PAX и 11,3 млн. долара BUSD.

Лихвите на платформата на FTX, която предлага взимане на кредит за инвестиране, са нараснали, като борсата сега плаща 10% за USDT спрямо 5% преди това.

Междувременно Binance отчита приток на стейбълкойни за 411 млн. долара през последната седмица, като за момента балансът ѝ е от 26,7 млрд. долара.

И въпреки че някои потребители се оплакват от забавяния на тегления във фиатни пари, от FTX посочват, че работят по проблема и трансакциите все пак се обработват. В понеделник Банкман-Фрийд, който е главен изпълнителен директор на FTX, заяви, че борсата е далеч от неплатежоспособността и няма риск тегленията да бъдат спрени.

По-рано главният изпълнителен директор Чанпън Джао заяви, че планира да ликвидира оставащите монети FTT по баланса на Binance, но според налични данни това все още не е започнало.

Минути след 16 ч. българско време FTT се разменя при цена от 16,66 долара, което е спад от над 25% за денонощието, показват данни на CoinGecko. Биткойнът на свой ред се задържа малко над прага от 19,5 хил. долара, записвайки понижение от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още