IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоборсата Binance е обработила трансакции от Иран за 8 млрд. долара

Почти всички средства – 7,8 млрд. долара, са били разменени между Binance и най-голямата иранска криптоборса Nobitex

12:02 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата криптоборса в света Binance е обработила трансакции от Иран на стойност 8 млрд. долара от 2018 г. насам въпреки американските санкции, целящи да откъснат страната от международната финансова система. Това показва анализ на водещата изследователска блокчейн компания Chainalysis, цитиран от Ройтерс.

Почти всички средства – 7,8 млрд. долара, са били разменени между Binance и най-голямата иранска криптоборса Nobitex, която предлага на сайта си насоки за това как да бъдат заобиколени санкциите.

Три четвърти от иранските средства, преминали през Binance, са в относително нископрофилната криптовалута трон, която дава възможност на потребителите да скрият самоличността си.

В блог публикация от миналата година Nobitex насърчава използването на трон от потребителите си, за да търгуват анонимно, без да „застрашават активи заради санкциите“.

Размерът на притока на ирански средства към Binance – както и факта, че той продължава – досега не е бил съобщаван.

Разкритията са факт на фона на опитите на американското министерство на правосъдието да започне разследване за възможни нарушения на законите срещу прането на пари от Binance. Криптоборсата е лидер в индустрията с над 120 млн. потребители.

През юли Ройтерс съобщи, че Binance продължава да обслужва клиенти в Иран и популярността на борсата в ислямската република е известна в компанията. В блог публикация от същия ден от криптоплатформата заявиха, че тя спазва международните разпоредби за ограничаване на достъпа до страната.

Говорител на Binance заяви във връзка с новите разкрития, че тя „не е американска компания, за разлика от други платформи, които имат експозиция към тези санкционирани от САЩ структури. Въпреки това ние сме взели проактивни стъпки, за да ограничим нашата експозиция към иранския пазар“.

От Nobitex не са отговорили на запитване във връзка със статията, както и от Tron Network, базирана на Британските вирджински острови, и остователя ѝ Джъстин Сън.

През август 2021 г. Binance обяви, че потребителите вече няма да могат да отварят профили и да използват услугите ѝ, без да се идентифицират. Но оттогава борсата е обработила почти 1,05 млрд. долара, търгувани директно от Nobitex и други ирански борси, показват откритията на Chainalysis, които обхващат периода до ноември тази година.

Според данните, прегледани от Ройтерс, общо близо 2,95 млрд. долара в криптовалути се придвижват дневно между иранските борси и Binance от 2018 г.

Още 5 млрд. долара се придвижват между криптоборсата и иранските платформи чрез нива на посредници, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още