IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите потъват още на червено заради притесненията за сделката Binance-FTX

Цената на биткойна спада с над 7% за последното денонощие до 18 408 долара

09:53 | 09.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутите продължават пониженията и в сряда, след като предишния ден стана ясно, че криптоборсата Binance се готви да придобие проблемния си конкурент FTX, съобщава Bloomberg.

Цената на биткойна спада с над 7% за последното денонощие минути преди 9 ч. до 18 408 долара, по данни на CoinDesk. Разпродажбите се простират до почти всяка друга монета – етерът изтрива от стойността си над 12% до 1304 долара, а рипълът близо 11%. Соланата – чиято блокчейн мрежа се свързва както с FTX, така и със свързаната компания Alameda Research, изтрива над 20% от цената си.

Binance Coin – едноименната монета на най-голямата криптоборса в света, също не е имунизирана и изтрива близо 2% от стойността си. В същото време сривът на FTT – монетата на FTX, добива все по-големи размери, достигайки близо 70% в сряда и цена от едва малко над 5 долара, по данни на CoinGecko.

Криптосветът бе разтърсен, след като Binance обяви във вторник, че купува FTX на фона на ликвидна криза, която можеше да се разрасне в сектора.

„Този ​​следобед FTX помоли за нашата помощ“, писа в Twitter Джао Чанпън във вторник. „Има значителна ликвидна криза. За да защитим потребителите, ние подписахме необвързващо [писмо за намерение], с което възнамеряваме да придобием напълно http://FTX.com и да помогнем за покриване на ликвидните проблеми“, посочва Джао, цитиран от CNN.

Съобщението смая криптоинвеститорите, тъй като обвързването между двете най-големи криптоборси по обем би отбелязало тектонична промяна на силите в индустрията.

Джао публикува туит, в който се казва, че договарянето на споразумението между двете страни е необвързващо, което според трейдъри допринася за несигурността в сектора. Инвеститорите се притесняват да не се стигне до „заразяване“ и на други компании, като се има предвид ключовата роля на FTX и основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд в сектора.

Новината за намеренията на Binance е факт, след като напрежението между Джао и Банкман-Фрийд изплува в общественото пространство. Изпълнителният директор на Binance открито изрази недоверие във финансите на FTX, което доведе до още проблеми за тригодишната борса.

Ден преди постигането на споразумение между двамата Банкман-Фрийд написа в Twitter, че финансите на FTX са „добре“.

Условията по сделката засега остават неясни, като от Binance посочват, че тя е била договорена, след като FTX се е оказала пред „значителен“ проблем с ликвидността и е поискала помощ.

В същото време Банкман-Фрийд и FTX са и едни от най-големите патрони на солана, отбелязва Тен Ян, анализатор за изследователската фирма Delphi Digital, в Twitter. „Тази епоха приключи. Binance пое нещата и те силно ще предпочетат BNB веригата вместо солана“, допълва той.

От своя страна, главният изпълнителен директор на Satori Research Теон Хън казва, че „ситуацията все още е много непостоянна“, но въпреки това изразява увереност, че двете компании ще направят „правилното нещо“, за да защитят индустрията и инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
сега всичките биткoин рекламисти потънаха и се скриха... ние "завиждащите" отново се оказхме прави! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Домино пада. Понци-крипто схема ушла в туалет. Жалко за люди, дали свои деньги за ето. Но так в жизнь - всегда есть накакая схема, коя общещава да станеш багат без работа. Дураци никагда не свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
А нещо за боровата шишарка или за овчата дарадонка да кажете? Защото и в двете има много повече стойност отколкото в крипто "валутите".Нали щяха да са убежище от инфлацията. Нали скоро милион щеше да удари биткойна?И не е вярна информацията, 18400 беше в 10 сутринта. Сега е 12 часа и е 17400.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още