IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance се разделя с FTT токените на милиардера Банкман-Фрийд срещу 529 млн. долара

По думите на Чанпън Джао продажбата е факт „в светлината на скорошни разкрития“, без да става ясно какви са те

10:48 | 07.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Чънпън Джао. Снимка: Bloomberg LP
Чънпън Джао. Снимка: Bloomberg LP

Чанпън Джао, главният изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света Binancе, съобщи, че ще разпродаде останалите си токени FTT, цитиран от Bloomberg.

FTT е монетата на криптокомпанията FTX на милиардера Сам Банкман-Фрийд – конкурентна криптоборса, в която Binance преди имаше миноритарен дял. Binance обаче излезе от инвестицията миналата година, в замяна на което получи 2,1 млрд. долара в BUSD (стейбълкойните на Binance) и FTT монети. Сега компанията е решила да се раздели с оставащите токени на FTX, съобщи Джао в Twitter, отбелязвайки, че това става „в светлината на скорошни разкрития“.

Той обаче не уточнява за кои събития става въпрос.

Binance притежава около 23 млн. FTX токена, които са на стойност около 529 млн. долара при сегашни цени, съобщава запознат, близък до борсата, който е пожелал анонимност.

„Заради пазарни условия и ограничена ликвидност очакваме това да отнеме няколко месеца да приключи“, коментира още Джао в Twitter. Цената на монетата намалява с над 4% за последното денонощие минути преди 10 ч. българско време до малко над 22 долара, показват данни на CoinMarketCap.

Говорител на Binance е отказал коментар. Банкман-Фрийд също не е върнал веднага отговор за запитване за коментар. Въпреки това той написа в Twitter, че уважава какво са направили хората, изградили индустрията, „включително CZ“, както е популярен Чанпън Джао (от инициалите на името му, изписано на английски).

CoinDesk съобщи по-рано този месец, че голяма част от баланса на Alameda Research – друга криптокомпания на Банкман-Фрийд – се състои именно от FTT монети.

В неделя главният изпълнителен директор на Alameda Каролин Едисън заяви, че „този специфичен баланс е за подмножество от нашите корпоративни структури, имаме активи за над 10 млрд. долара, които не са отразени тук“.

„Ако търсите да намалите пазарния ефект от важите продажби на FTT, Alameda с удоволствие ще ги изкупи всичките от вас днес за 22 долара“, написа още тя в социалната мрежа. Не е била открита от Bloomberg за допълнителен коментар.

Драмата около Alameda и Binance се отразява и на по-широкия пазар в понеделник. Водещите криптовалути започнаха новата седмица на червено. Биткойнът поевтинява с 2,6% за денонощие минути след 10 ч. до 20 652 долара. Етерът пък изтрива 3,9% от цената си, а рипълът почти 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
тия са басиии измамниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Нашата Ружка е момиченце в детската градина откраднало близалката на другарчето си, в сравнение с тия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още