IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance се отказа от спасяването на FTX, криптоборсата е на ръба на фалита

Провалът на сделката предизвика срив сред криптовалутите

00:23 | 10.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance се отказва от плановете си за придобиване на FTX, съобщи компанията в сряда, с което изправи криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд на ръба на фалита, предава CNBC.

Обратът се случва един ден след като главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао съобщи, че най-голямата компания за криптовалути в света е постигнала необвързващо споразумение за закупуването на неамериканския бизнес на FTX за необявена сума, спасявайки компанията от ликвидна криза. По-рано тази година FTX беше оценена на 32 млрд. долара от частни инвеститори.

В понеделник вечер Банкман-Фрийд се борел да набере пари от компании за рисков капитал и други инвеститори преди да се обърне към Binance, съобщиха запознати източници. Не е ясно кой друг може да закупи буксуващата криптоборса.

Проваленото придобиване на четвъртата по големина борса в света е поредната глава в шокиращия срив, който разтърси криптосвета. Банкман-Фрийд се опита да успокои инвеститорите тази седмица, че активите на компанията му са добре. Но след като Джао обяви публично, че компанията му продава притежанията си на FTT – монетата на FTX, започнаха разпродажби и FTX не можеше да направи нищо, за да ги спре.

FTT вече загуби 80% от стойността си между понеделник и вторник, като спадна до пет долара и изтри над 2 млрд. долара за ден. В сряда цената му отново се понижи почти наполовина до около 2,50 долара, свивайки общата стойност на монетите в обращение до около 340 млн. долара.

Криптовалутите се сринаха след провала на сделката, като цената на биткойна намаля с 13% в сряда след сходен спад във вторник. Той се търгува за под 16 хил. долара за първи път от ноември 2020 г. В същото време етерът поевтиня с над 30% в последните два дни и е близо до това да падне под прага от 1000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Да ги купи Мъск :))). Тоя в блзко бъдеще даже и руло тоалетна хартия преди да купи ще спира и ще мисли :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още