IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващите проблеми на FTX може да се окажат добра възможност за DeFi

Лобизмът на Банкман-Фрийд във Вашингтон може да се окаже една от основните причини за неволите, пред които е изправен днес

21:41 | 09.11.22 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Ако сте криптоверсията на Джон Пиърпойнт Морган, залагате състоянието си за спасяването на индустрията. Не от добра воля, а за да формирате регулаторния пейзаж по начин, по който вашата фирма ще стане най-високото дърво в гората в бъдеще. Сам Банкман-Фрийд, изпълнителният директор на FTX.com, направи няколко спасявания миналото лято и то с апломб. Но с лобирането пред Конгреса СБФ – както е известен 30-годишният бивш милиардер – той обърка нещата, пише колумнистът на Bloomberg Анди Мукерджий.

Опитвайки се да повлияе на регулаторния режим на криптовалутите по начин, който ще подкрепи борси като неговата, но ще е пречка за дигиталните протоколи в сектора на децентрализираните финанси, сигурно е разстроил конкурента си Чанпън Джао достатъчно, че той да му дръпне килима изпод краката.

След като се отърва от притежанията си на FTT – монетата на FTX, и предизвика отлив на потребители от конкурентната платформа, Binance на Джао – най-голямата криптоборса в света, придобива FTX в спасителна сделка. Условията все още не са известни и все още не е напълно ясно как антитръстовите власти ще реагират на това, че една структура ще контролира над четири пети от световния пазар.

По-важно, действията на Джао може да доведат до нова порция хаос в блокчейн света. Трусовете ще разкрият нови разломни линии в Закона за защита на потребителите на дигитални стоки (Digital Commodities Consumer Protection Act - DCCPA). Това обаче няма да e съвсем нежелано последствие. Децентрализираните финанси, които тънеха в забрава с предложения закон, сега ще могат да очакват място под прожекторите под грижите на Джао. DeFi протоколите – компютърният код, който управлява блокчейн мрежата – ще търси признание, също както биткойна или етера, които ще бъдат благословени с титлата стоки, така че Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ ще може да регулира търговията с тях.

„Binance, както и участниците в по-широката индустрия, не бяха доволни от подхода на FTX за ускоряване на регулациите по начин, който се приема за изгоден само за FTX, а не и за цялата индустрия, най-вече DeFi“, отбелязват анализаторите на Bernstein Гаутам Чугани и Манас Агравал в бележка до клиентите си. „Смятаме, че регулаторният напредък в криптосектора не може да изключва децентрализираните финанси“, допълват те.

DeFi е името в индустрията за копирането на всички услуги, предоставяни от съвременните финанси – плащане, спестяване, кредитиране, търговия, инвестиции, застраховане и др. – в един токенизиран свят, задвижван от алгоритми, а не посредници. Но законопроектът, представен от демократа от Мичиган Деби Стабъноу и републиканският сенатор от Аризона Джон Бузман, е насочен върху запазването на централизираните посредници, като по този начин дава печат на обществено одобрение на актьори като FTX и Binance.

Редовете с код ще изпаднат в забвение. Без изненади част от индустрията нарече предложения закон „DeFi убиец“. Имайте предвид, че Джао също печели, ако обществото има гаранция, че Комисията за търговия със стокови фючърси регулира Binance. Но каква ще е цената на тази победа? Съвременните финанси са построени върху здрави основи в законодателството. Да се пресъздаде всичко това като се заменят съдилища със самоизпълняващи се кодове – известни като умни договори – е много по-голяма награда, отколкото просто повече хора да идват на борсата ви и да спекулират с утрешната цена на биткойна и етера. Но това няма как да стане, ако регулациите заобиколят индустрията, като голяма част от днешните децентрализирани финанси са кукли на конци и посредниците манипулират протоколите отзад, отбелязва Мукерджий.

Миналият месец Банкман-Фрийд се опита да защити подкрепата си за законопроекта в Twitter: „Оптимист съм, че законопроекта на Стабъноу-Бузман ще осигури на потребителите защита на централизираните криптоборси, без да застрашава съществуването на софтуер, блокчейни, валидатори, DeFi и т.н. Ако смятах, че бъркам за това, нямаше да го подкрепя“.

Очевидно Джао не е бил особено впечатлен. Ако смятате, че едно високо дърво пречи на гората, взимате брадва. Което е и каквото направи шефът на Binance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още