IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Няма безплатен обяд“: Четири урока от кризата с FTX

Трябва да инвестирате „това, което сте готови да загубите на 100%, както във Вегас“, съветва експерт

16:19 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След една трудна година за дигиталните активи мнозина инвеститори бяха съкрушени от срива на криптоборсата FTX, докато потребителите очакват отговори за липсващите между 1 и 2 млрд. долара от средствата ѝ.

И докато бъдещето на компанията – и разследването на изчезналите активи – остава неясно, докато самата тя навлиза в процес на защита от фалит, експертите смятат, че от всичко това има голям урок за инвеститорите в криптовалути, пише CNBC в материал.

„Сривът на FTX предлага силно напомняне, че няма такова нещо като безплатен обяд, когато се опитвате да направите бързи пари в една все още относително нова, нерегулирана финансова индустрия“, коментира главният изпълнителен директор на Ulin & Co. Wealth Management Йон Улин.

Трябва да инвестирате „това, което сте готови да загубите на 100%, както във Вегас“, като „дискретност и скептицизъм“ трябва да бъдат упражнявани, когато се обмисля участие в продукти, подкрепяни от професионални атлети, звезди и медийни личности, казва Улин.

Какви са обаче и другите уроци от кризата на FTX?

1. Бъдете наясно с рисковете от това къде държите криптовалутите си

Кевин Лум, основател на Foundry Financial, работи с млади инвеститори и казва, че около 50% от клиентите му притежават криптовалути под някаква форма.

Въпреки че според него не е задължително намаляване на експозицията им, той отбелязва нуждата да се разбере това къде се държат тези криптовалути и рисковете за тях.

„Смятам, че срива на FTX в крайна сметка ще се окаже добър за традиционните финансови компании като Fidelity, които навлизат в криптосектора, тъй като те идват с известна степен на доверие“, отбелязва Лум.

По-рано този месец Fidelity Investments обяви планове да пусне криптопродукт без комисионни, позволявайки на инвеститорите да купуват и продават биткойн и етер.

Сривът на FTX в крайна сметка ще се окаже добър за традиционните финансови компании като Fidelity
Кевин Лум
основател на Foundry Financial

Сривът на FTX също така поднови интереса в офлайн съхранението на криптовалута, което намалява риска от хакване, но прави актива по-малко ликвиден и по-труден за търговия.

2. Диверсификацията винаги е важна

Независимо дали инвестирате в акции, криптовалути или други активи, експертите казват, че притежаването на голям дял от един-единствен актив може да е рисково.

„Диверсификацията винаги е важна“, казва Джордж Галиарди, основател на Coromandel Wealth Management.  „За хората, които имат големи притежания на криптовалути, било то в FTX или не, сривовете на криптоцените тази година бяха болезнен урок за важността на диверсифицирането на инвестиционните класове“, коментира той. Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

След като стигна връх от 68 хил. долара през ноември 2021 г., цената на биткойна изтри близо три четвърти, падайки под 16 хил. долара на 21 ноември.

„Сривът [на FTX] трябва да е урок, че всяка една индивидуална компания – била тя криптоборса или по-традиционен бизнес – може да фалира във времена на сътресения“, казва Кевин Бранди, вицепрезидент на Wealthspire Advisors.

Последна актуализация: 16:19 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още